masina de popcorn (efectul Zeigarnik)

Am auzit (aud voci) din surse anonime si pe cai subtile ca exista seminarii pe tema procrastinarii. La aceste intalniri oamenii ar fi invatati, chipurile, cum sa-si elaboreze strategii anti-procrastinare. Sunt aproape convins, optimist fiind, ca expertii, care deruleaza aceste activitati vindecatoare, cunosc in detaliu un fenomen psihologic cu nume exotic. Si nu doar ca-l cunosc, chiar il exploateaza in sensul eliminarii sau ameliorarii tendintei la procrastinare de care sufera multi semeni de-ai nostri, deoarece nu si-au integrat (cu varf si indesat) latura masculin-autoritara, dupa unele conceptii cu iz jungian.

Prin 1920, Bluma Zeigarnik, o zana incantatoare de origine rusa (se stie ca rusoaicele sunt frumoase), absolventa in psihologie servea un ceai, intr-o cafenea vieneza, impreuna cu profesorul ei, Kurt Lewin. Cei doi, plictisiti de moarte si ne-fiind interesati de un ritual de imperechere, observau cu atentie maxima comportamentele chelnerilor. Tot privind la acestia, au remarcat un fenomen ciudat. Cand un client cerea nota de plata, chelnerii isi aminteau cu usurinta ce mancaruri comandase respectivul. Insa, dupa ce acesta platea, iar daca intreba ceva in legatura cu ea, cateva minute mai tarziu, chelnerii isi aminteau cu dificultate detalii legate de comanda. Parea ca odata efectuata plata, comanda din memoria lor era stearsa (din motive cu totul dubioase, probabil, de omuletii verzi din creier).

Zeigarnik, curioasa, a dorit sa afle ce se intampla in mintea umana de apare acest fenomen ciudat.  Monteaza un experiment simplu, dar genial, si concluzioneaza ca sarcinile nefinalizate raman in mintea umana si sunt mult mai usor de rememorat. Sapte ani mai tarziu, zana noastra isi sustine lucrarea de licenta, in care prezinta acest fenomen, la Universitatea din Berlin.

Inceputul unei activitati si nefinalizarea ei produce un fel de tensiune mentala care “aduce” respectiva sarcina/activitate in mod repetat in mintea constienta la fel cum se intampla, cand navighezi pe internet, cu pop-up window-urile pe care trebuie, de regula, sa le inchizi ca sa nu mai deie buzna pe ecran. Daca sarcina e incheiata, tensiunea este, automat, eliminata, iar totul e sters din memorie. In psihologie, acest fenomen a fost numit “Efectul Zeigarnik”.

Urmeaza, cumva, intrebarea ta? “Cum anume il poti folosi ca strategie anti-procrastinare?” Ce priceput, ca sa vezi, sunt la predictii! Ce ar fi sa meditezi la aceasta intrebare, in aceasta dupa-amiaza ? Daca nu ai dispozitie de meditatie, poti sa faci un transfer de 500 de euro in contul meu si iti livrez strategia de-a gata, cu aplicatie personalizata direct pe smartphone-ul tau (sau al bunicii). Daca iti pare incorecta propunerea mea, poti cauta acest articol de specialitate, invatand, in prealabil, limba germana. (Hihi!)

B.V. Zeigarnik (1927). Uber das Behalten von erledigten und unerledigten Handlungen. (The Retension of Completed and Uncompleted Activities). Psychologishe Forschung, 9, pp 1-85.