“Frogs into Princes” (1979)

Rita şi Richie sunt traineri în magia comunicarii prin NLP. Au antrenat zeci de grupuri şi au invatat sute cursanti metoda NLP. Ambii sunt convinsi, adica nu au indoieli, ca NLP este „artă şi ştiinţă a desăvârşirii personale” (J.O’Connor, J.Seymour, traineri celebri in NLP),pentru ca au vazut cu ochii lor cum „broscutele se transformau în printi şi printese” (desavarsire personala!). Rita şi Richie sunt doi magicieni, vrajiti de propria lor magie, de credinta în metoda şi conceptia NLP, lipsiti de scepticism şi prizonieri în propriul „tunel de realitate” (Timothy Leary). Rita şi Richie sunt victime inocente ale unor iluzii cognitive subtile şi mai fascinante (cel putin pentru mine) decat orice magie (they create the magic, but there’s nothing out there). Personaje precum Rita şi Richie sunt multe, pentru ca NLP a devenit şi este, şi în prezent (mai ales, în tarisoara noastra, pana ne desavarsim cu to(n)tii), o traditie (şi industrie) în dezvoltarea personala şi profesionala cu sute de participanti şi simpatizanti şi mii de cursuri şi ateliere prin toata lumea, concurand cu industria homeopata.

Rita şi Richie nu au habar şi nici prin cap nu le trece (dar, daca ar privi cu insistenta în dreapta sus… Hi,hi!) ca NLP nu are legatura cu stiinta, fiind o metoda contestata de comunitatea stiintifica (APA, 2006); este o „industrie” de tip MLM (multi-level marketing) şi vei afla în continuare ce anume vand clientilor naivi, ignoranti ori neinformati. NLP nu este nimic mai mult decat o metoda la fel de buna precum magia voodoo. Functioneaza, deoarece participantul crede ca functioneaza şi astfel, pot aparea efecte la nivel de comportament (profetie auto-implinita, efect placebo, validare subiectiva şi bias de confirmare). Doar în povesti, broscutele devine printese ori capcaunii printi. Dar cu ajutorul NLP, iti poti scrie propria poveste de succes! (ar trebui sa fiu platit pentru reclama). Este o arta, intr-adevar, sa practici NLP. Cu cat tehnica este mai complexa, cu atat te solicita pe tine, trainer, mai artistic în sens dramatic, si cu atat efectul placebo este mai probabil, la tine, client solicitat, de asemenea, pe masura. Dar poate ca ei nu stiu fineturi din astea (mai putin cand stiu, dar continua sa practice, caci se vinde bine!), incredintati fiind de magia anuntata cu mari trambite pe diverse situri specializate în comertul MLM cu programe exotice de dezvoltare personala, incurajand gandirea magica chiar din anunt, desi au pretentia ca NLP ar fi stiinta.

NLP nu are suport stiintific pentru aproape nimic (exceptand tehnici imprumuate din alte orientari psihoterapeutice, de ex. reframing) din principiile şi tehnicile folosite pentru desavarsirea personala, pentru transformarea ta dintr-o broscuta nefericita, fără succes ori cu probleme psihologice intr-o fiinta angelica ori intr-un print/printesa pe aripile succesului. Una din bazaconii este pretinsa legatura dintre indicatorii de acces (vizual, auditiv, kinestezic) şi trasee neurale corelate cu diverse evenimente psihologice, cum ar fi ca daca privesti în dreapta sus creezi imagini ori daca privirea este orientata în jos, ai dialoguri interne. Faptul ca utilizeaza cu emfaza în jargonul lor diverse notiuni stiintifice (de ex: nivele neurologice, indicatori de acces), uneori, mistificand (voit sau nu) rezultate din cercetarile în neurostiinte, nu face din NLP o stiinta, doar junk science! NLP-ul are o solutie, la fel ca magicianul care scoate din joben iepuri şi din buzunare porumbei, pentru orice fel de probleme şi pentru oricine, fie individ, fie organizatie din orice zona a vietii: sanatate mintala, comunicare în afaceri, management, vanzari, customer-care, sport, negociere (m-am plictisit sa le enumar).

NLP-ul vinde ILUZII.

Dar Rita şi Richie nu stiu asta, deoarece sunt în „transa”, profund ancorati în presupozitiile (si beneficiile) omnipotente pretinse de NLP. Nici cursantii lor nu stiu asta şi nici prin vreo sinapsa nu le trece ideea unei intrebari sceptice, fiind la randul lor în transa, vrajiti de magia rapport-ului cu Rita şi Richie. Mormai ceva despre revelatiile tale, daca ai fost participant, probabil, fascinat de carisma trainerului şi de tehnici miraculoase de comunicare nonverbala şi inductie prin utilizarea predicatelor preferate (ai propria ta „limba” si, chipurile, utilizezi cuvinte din registrul vizual, auditiv sau kinestezic in functie de sistemul preferential), pacing şi leading, sisteme de reprezentare (VAKOG), meta-pozitii şi alte scheme nastrusnice cu denumiri flamboiante (de ex, Human Design Engineering, trademark Bandler)? Nu exista suport empiric pentru eficienta acestor tehnici, fiind la fel de eficiente precum pilulele de zahar dintr-o cutiuta stralucitor fasonata cu inscriptii medicale si pe care scrie phlogiston (teoria phlogistonului, ding-dong!) cu urmatorele efecte: „Daca esti broasca raioasa, poti deveni un Seic, miliardar. Iar daca esti ratusca cea urata, poti deveni o Barbie, cu propria firma de avocatura ori casa de productie de filme şi, poate, maritata cu seicul de mai sus!”. NLP induce în eroare, amageste clienti prin pretentiile/beneficiile pe care le invoca şi prin miturile legate de procesele neurologice corelate cu asa zise „sisteme de input şi procesare preferate”  şi meta-modele de comunicare, în general, prin conceptia şi terminologia eronata, prost folosita şi imprumutata din discipline respectabile precum neurologia, psiholingvistica, neuropsihologie.

NLPneuro-linguistic programming, adica exista legaturi(?) intre diferite procese neurologice(?) („neuro”), limbaj („lingvistic”) şi tipare de comportament, care, chipurile, pot fi „manipulate” şi invatate („programare”) ca tu sa-ti poti atinge orice scop al desavarsirii personale. Ce vor sa zica Bandler şi Grinder prin acest psychobubble? Ai cumva în creier un computer care poate fi programat tot asa cum iti programezi propriul calculator? Nici pe departe. Analogia dintre creierul uman şi computerul ce poate fi programat, desi folosita în cibernetica, este doar o referire la un principiu explicativ pentru  procesele cerebrale. Exista dovezi empirice pentru aceste legaturi? Dar pentru pretinsa modelare prin comunicare? Ce fel de procese neurologice asociate cu ce fel de tipare lingvistice şi de comportament? Sunt doar presupozitii fără suport empiric şi validare stiintifica.

 R. Bandler, un tanar entuziast prin anii 70’, impreuna cu J. Grinder, profesor în lingvistica, scornesc notiunea de meta-model, vizualizand şi inregistrand sesiuni de psihoterapie cu F. Pearls si Virginia Satir, imaginandu-şi ei (tineri adolescenti) un model general de comportamente asociate unor seturi mentale care poate fi invatat (livrat!) de oricine. Sistemul lor de comunicare devine magic, prinde la public şi se raspandeste rapid prin casele oamenilor, incat şi cetateanul american cu educatie medie poate face rapport cu vecinul de palier (de vila) dupa insusirea modelului de comunicare prin NLP. Totusi, cei doi magicieni în comunicare nu reusesc, ca sa vezi ironia sortii, sa se inteleaga pe numarul de cetateni dornici de antrenament în magia comunicarii(evident, pe venituri!). Lumea americana a devenit stramta pentru ego-urile balonate ale celor doi, care n-au reusit un rapport intre ei, intrand în repetate dispute pe drepturi intelectuale şi clientela.

 Intelegi acum pe ce anume se bazeaza intreaga conceptie din NLP? Stii ce nume poarta? Epifanie (treci la dictionar). Acestea sunt premisele programarii neurolingvistice: epifaniile lui Bandler şi Grinder, la care, ulterior, au contribuit şi altii cu propriile lor revelatii şi intuitii, dar nu fără a-i plati la timp drepturile de copyright celor doi „magicieni” fondatori.

Pot insira aici referinte bibliografice, dar banuiesc ca ar fi inutil, daca esti un simpatizant (ori trainer) al miscarii NLP. Nu trebuie şi nici nu e de dorit sa ma crezi pe cuvant, desi sunt un tip care are experienta cu NLP pe propria piele; „pielea” din vremurile cand credeam în miracole transformationale, ne-fiind skepticoi (fără abilitati de gandire critica) şi neintelegand metoda stiintifica. Daca vrei, poti face cercetare online cu amicul nostru google si cu putina rabdare vei descoperi articole de specialitate (stii, din acelea publicate în reviste ISI). Da, da, sunt toti niste invidiosi (iar eu, unul dintre ei) pe succesul metodei, conspirand din motive comerciale, pentru discreditarea ei şi magicienilor nlp-isti!