Despre mine

Sunt atras de spiritualitate. Nu în sensul religios ori mistic. Prefer spiritualitatea oamenilor care învață să coabiteze unii cu alții, dar și cu celelalte animale și plante de pe această micuță planetă. Deocamdată, e singura pe care o avem. Din păcate, avem prea puțină grijă (spre deloc) față de ea. Îmi plac oamenii care caută să lase lumea un pic mai bună decât au găsit-o sau măcar așa cum este.

Știind că voi muri peste o vreme (cu tot cu suflet), încerc să apreciez viața în toate aspectele ei, pozitive și negative. Caut să accept, să prețuiesc și să trăiesc pe deplin Viața așa cum vine clipă de clipă. Uit, adesea, și mă iau la trântă cu dânsa, dar cumva, într-un fel neștiut, îmi reamintesc.

Trăim într-o lume magică. Creierul, o mașinărie biologică fascinantă, e marele VRĂJITOR care farmecă lumea în sensul supraviețuirii și reproducerii. Însă, același creier are un potențial mai bogat de atât. Pentru a-l împlini, cred că ar trebui să distingem între iluzii și realitate apelând la gândirea critică și demersul științific. M-am trezit din unele iluzii cu ceva vreme în urmă, când m-am îndrăgostit de Psychological Science, așa cum e înțeleasă și practicată prin universități de top. Am o înclinație către cercetare, deși nu lucrez ca cercetător. Caut să ”traduc” rezultatele ei în practica mea și în articolele de aici. Am toată admirația pentru acei oameni care își dedică viața cercetării științifice (autentice).

Oameni celebri prin cunoașterea lor verificată, pusă la dispoziția publicului larg prin cărți și articole, m-au ajutat să înțeleg în ce fel mintea umană (creierul) ne poate amăgi, în ce fel creează o iluzie uimitoare numita “realitate”, confundata, adesea, de majoritatea cu o realitate obiectiva, neutra și fără mize de orice fel. O confuzie, pe care o întâlnesc aproape la fiecare pas. Nu mă mai miră. Ne naștem cu minți (creiere) capabile spontan de gândire magică. Dar aceleași minți sunt capabile, dar cu ceva efort și (auto)educație, de gândire critică (sau inteligentă).

In februarie 2012 am creat blogul cu scopul de a proteja publicul larg de dezvoltarea personala, psihoterapie si self-help bazate pe teorii psihologice netestate ori testate și invalidate, dar și de psihologie aiuristică (mambo-jambo), psiho-bolboroseală (psychobabble) si folclor psihologic (pop psychology). Totodată mi-am propus să aduc știința psihologică mai aproape de mințile deschise la cunoașterea verificată empiric. Ma adresez îndeosebi oamenilor care nu au timp să studieze articole și manuale de specialitate, având lucruri mai bune de făcut cu timpul lor.

Am creat o pagina facebook “Fans of Critical Thinking” (aplicată în psihologie) administrată de Raluca Matei, PhD student în Health Psychology, aproape stabilita la Londra. Suportul tehnic e asigurat de Sorin Abagiu, specialist IT și psiholog.

Îmi asigur traiul din servicii (la cabinet sau via Skype) de psihoterapie, consultații de psihologie și programe de optimizare personală. Alteori, colaborez cu o universitate privată unde predau cursuri de psihologie. Sunt activități potrivite mie și cărora ma dedic cu entuziasm și responsabilitate.

Seramis Sas

Leave a Reply