Despre MINE

Sunt blogul lui Seramis Sas, psihoterapeut de peste 12 ani și uneori lector la o universitate privată, un ins preocupat cu promovarea științei psihologice și terapiei informate științific, după cum se poartă prin universități de top ca Stanford, Harvard sau Cambridge.

Sunt un blog apărut în lume cu scopul de a proteja publicul larg de psihologia și psihoterapia bazate pe pseudoștiință, misticism, teorii populare, psiho-bolboroseală și revelații personale. Mai exact, mi-am propus să-l păzesc de el însuși, deoarece creierul uman e cel mai mare vrăjitor. Vrăjește lumea printr-un noian de biasuri și iluzii cognitive, cele de bază fiind biasul de confirmare și realismul naiv. Doar gândirea științifică ne poate proteja de consecințele lor. 

Mulți oameni consideră psihologia o știință cel mult ușoară. Probabil are legătură cu familiaritatea unor concepte ca somnul și visarea, memoria și imageria, personalitatea și mintea. Poate părea o disciplină lejeră comparativ cu fizica și chimia, numite științe grele. În realitate, poate fi uneori chiar mai dificilă ca acestea, deoarece comportamentul uman e greu predictibil.

Psihologia modernă e o știință empirică. Cercetătorii psihologici formulează ipoteze științifice (predicții testabile) pentru a înțelege cum gândesc, simt și acționează oamenii. Ca orice știință empirică, psihologia modernă (vs. tradițională) e orientată din prezent spre viitor și nu către explicarea trecutului. Ceea ce nu înseamnă că trecutul nu explică într-o bună măsură cine suntem astăzi.