Despre MINE

De mai bine de zece ani ofer ajutor psihologic într-un sistem privat, discret, bazat pe recomandări. Am locuri puține în programul meu, deoarece mă preocupă calitatea, nu cantitatea. Nu înseamnă că nu poți încerca cu un email de intenție la adresa din pagina contact.

Pregătirea mea academică a fost în psihologie la Universitatea din București. După licența din 2001, am obținut, doi ani ani mai târziu, un master degree în psihodiagnostic și psihoterapie, apoi un doctorat în psihologie. Certificarea ca terapeut (2009) a fost în terapie experiențială, după mai mult de șapte ani și peste 1250 de ore lucrate, după care mi-am obținut dreptul de liberă practică (nivel autonom) în psihoterapie. Ulterior, mi-am continuat instruirea non-formal cu intervenții bazate pe știința psihologiei. Însă, modelul meu preferat de lucru e Acceptance & Commitment Therapy (ACT), o abordare existențial-umanistă. Iar de ceva vreme studiez dialogul terapeutic într-o abordare modernă de analiză comportamentală a limbajului uman.

Cred în conceptul de meserie pe modelul tradițional ucenic-maestru, iar psihoterapia e o meserie ca oricare alta. Nu are nimic mai extraordinar decât cea de grădinar, tâmplar, mecanic, instalator sau învățător. Oricare dintre ele poate fi făcută cu dedicație și pasiune, măiestrie și excelență. Înseamnă multe ore de practică (probabil peste zece mii, deci minim vreo 10 ani), dar și reflecție asupra meseriei, după cum spune o vorbă nemțească: Übung macht den Meister (Practica creează maestrul).

Dar nu vreau să mă dezvălui mai mult aici. N-ar fi tocmai potrivit unui terapeut care prin natura meseriei lucrează pentru binele psihologic al oamenilor. Un terapeut bun se ferește să-i ocupe omului timpul cu ventilări și dezvăluiri personale. Mai mult tace și ascultă cu a treia ureche (dacă are) și eventual pune întrebări meșteșugite (dacă se pricepe). M-am obișnuit, astfel, să spun (să scriu) mai puține despre mine.

Despre blog pot scrie că l-am pornit prin februarie 2012 cu ajutorul unor oameni generoși. A trecut prin câteva transformări. Probabil și autorul. Am adunat aici, cu timpul, peste 1000 de articole. (Da, pe cuvânt și poți să le numeri). Multe dintre ele au fost ”periate” cu intenția de a face saltul într-o cărțulică. M-am opus acestei intenții. Rămâneți aici, la liber, le-am spus, pentru oricine dornic să răsfoiască paginile din blog liber de reclame.

Prin aceste articole caut să cresc nivelul de cultură psihologică, să stimulez gândirea critică (nu în sens negativ) și să feresc publicul larg de iluzii, pseudoștiință și psihologie de folclor. Am auzit că așa se poartă prin universități de top ca Stanford sau University College London. Blogul a devenit, treptat, cartea mea de vizită. Iar pentru unele persoane, spre uimirea mea, chiar o biblioterapie.