Despre mine

Experiența mea profesionala in consiliere, psihoterapie și educație se întinde pe mai mult de cincisprezece ani. In acest timp am colaborat cu diferite organizații și instituții ca psihoterapeut, psiholog clinician și lector.

Sub influența unui Saturn în sextil cu Venus pe casa a IX-a și a unui vis profetic, m-am pornit cu reinstruirea, apelând la textbook-uri, articole de specialitate și cărți ”comestibile”. Am descoperit cu uimire o altă psihologie, o creatură fermecătoare, de care m-am îndrăgostit iremediabil, cu numele de PSYCHOLOGICAL SCIENCE.

Prin folclor circulă (pre)concepția că psihologia te repară la căpșor. Da, mai și repară. Aleg totuși să nu cred în psihologia preocupată de reparații de parcă omul e doar o mașină cel mai probabil defectă, iar psihologia e service-ul lui (ghici cine sunt psihologii?). Prefer acea psihologie orientată pe creșterea calității vieții și prosperitate care depășește individul și se extinde în societate. De aceea, îmi place să lucrez în spiritul psihologiei pozitive (nu versiunea pseudoștiinței pentru fericire) și practica științei comportamentale.

Cât privește practica terapiei, pentru mine rămâne, înainte de orice altceva, o întâlnire existențială, deși poate fi informată științific. Însă terapia nu e știință, ci are rădăcini în știință, o diferență mică dar cu efecte mari. Pot alege să privesc la omul din fața mea ca la un apus de soare și nu ca la o problemă (științifică?) ce trebuie rezolvată.

Am trăit o bună parte din viață într-o lume magică, o reminiscență a copilăriei cu care mulți adulți continuă să trăiască. Anumite împrejurări de viață și știința psihologică m-au ajutat să mă despart de ea. În prezent, continuă să fie magică doar că percep o altfel de magie. Trăim o singură viață pe o planetă albastră, de-o frumusețe magică și aflată într-un Univers neutru, fără mize de orice fel. După care murim și murim cu tot cu suflet.

Mi-ar fi plăcut să existe o viață de apoi; e doar o iluzie. În realitate, cred că merită să ne facem viața alături de ceilalți semeni de o calitate bună și fără a fi meschini. Ceilalți oameni contează, deoarece binele lor ne poate aduce și nouă bine. Și invers. Mai ales, dacă fiecare contribuie la un bine social mai înalt.

Prefer oamenii care nu se gândesc doar la ei, ci fac efortul de a se gândi și contribui în feluri personale și după puterile lor la bunăstarea și altor oameni și nu doar. Planeta, natura, plantele și toate celelalte viețuitoare sunt la fel de importante. Îmi mai plac acei oameni care își propun să lase lumea un pic mai bună, mai frumoasă sau, cel puțin, la fel cum o descoperă de-a lungul (și latul) vieții lor.

Îmi place să mă plimb (și uneori să alerg) prin natură, să văd verdele ei și cerul albastru. Îmi mai place să mă plimb prin lumea ideilor. Unele idei ajung să fie publicate aici, pe acest blog – cartea mea de vizită.

În marea parte a timpului mă îngrijesc de consultații și psihoterapie (la un cabinet privat din cartierul Cotroceni, București sau via Skype). Alteori, organizez grupuri de lucru psihologic cu oameni aleși pe sprânceană. Și mai țin unele cursuri la o universitate privată. Pentru detalii despre serviciile mele, mă poți contacta la adresa din pagina contact.

Leave a Reply