Despre MINE

Sunt blogul lui Seramis Sas, psihoterapeut (și uneori profesor) de peste doisprezece ani, un ins preocupat (printre altele) de promovarea psihologiei științifice, după cum se poartă prin universități cu ștaif ca Stanford, Harvard sau Cambridge.

Sunt un blog apărut în lume cu scopul de a proteja publicul larg de psihologia și psihoterapia bazate pe pseudoștiință, misticism, stereotipuri, prejudecăți, teorii populare și intuiții. Mai exact, mi-am propus să-l păzesc de el însuși, deoarece creierul uman e cel mai mare vrăjitor. Vrăjește lumea printr-un noian de biasuri și iluzii cognitive, cele de bază fiind biasul de confirmare și realismul naiv (ce sunt ele poți descoperi căutând în blog). Doar metodele științei și gândirea critică ne pot proteja de consecințele lor. 

Mulți oameni consideră psihologia o știință cel mult ușoară. Probabil are legătură cu familiaritatea unor concepte ca somnul și visurile, memoria și percepția, personalitatea și aptitudinile. Poate părea o disciplină lejeră comparativ cu fizica și chimia, numite științe grele. În realitate, poate fi uneori chiar mai dificilă ca acestea, deoarece comportamentul uman e foarte greu predictibil.

Psihologia modernă e o știință empirică și ca în orice știință empirică, cercetătorii formulează ipoteze științifice (predicții) pentru a înțelege cum gândesc, simt și acționează oamenii. Astfel că, psihologia e orientată din prezent spre viitor și nu către explicarea trecutului.

Orientarea din prezent către viitor a psihologiei moderne nu exclude înțelegerea (vs. explicarea) istoriei de viață dintr-o perspectivă utilă prezentului. E acea perspectivă ce sădește semințele unui viitor mai bun. Ajută la reglarea emoțiilor și comportamentelor, cultivarea unor obiceiuri bune și stil de viață sănătos, orientarea în viață după scopuri sau direcții valoroase, la definirea unei filosofii de viață sau la creșterea în bunăstare, fericire și solidaritate socială.