desene (ne)animate

cartoonDin serialul „Formări mambo-jambo în psihologie”, ţin morţiş să fac publicitate unui curs senzaţional. Nu e unic în România. „Teste proiective” se cheamă şi durează o zi, mai precis, zece ore de şezut poponeţ. Ce fel de teste? Dacă-mi amintesc bine, ceva cu meri sau peri, persoane şi familii la picnic sau în Mall.

Beneficiul e că veţi dobândi abilităţi de utilizare a acestor teste (testul arborelui, persoanei şi familiei) şi că veţi completa metodele de intervievare cu modalităţi mai ludice şi mai destinse de psihodiagnostic, conform anunţului. Aşadar, dacă vrei să înveţi metode ludice de psihodiagnostic, vei scoate din buzunar suma de 180 lei. E moca să te uiţi pe Cartoon si mult mai ieftin să-ţi iei un bilet la stand-up comedy. Pentru studenţi, aceste ore pot fi echivalate ca ore de practică psihologică. De asemenea, studenţii pot face practică psihologică online la acelaşi centru. Oare am o concepţie vetustă vizavi de practica psihologiei? Nu ţi se pare un nonsens? Unde e ceea ce se cheamă “învăţare prin observaţie”?

La fel de bine poţi învăţa chiromanţia. Iar dacă vrei să treci la nivelul următor, studiezi astrograme, pentru că interpretarea unei astrograme presupune niţică geometrie şi e mult mai sofisticată decât interpretarea unor desene. Numai că nici unele nu sunt metode valide de psihodiagnostic. În cel mai bun caz, ele pot fi metode de stimulare pentru imaginaţie şi creativitate. Ele nu satisfac criterii de validitate şi fidelitate. Pentru cunoscători, desigur, ceea ce nu e cazul aici.

Cursul se adresează studenţilor psihologi în primul rând, dar şi psihiatrilor, psihologilor şi psihoterapeuţilor şi, probabil, tuturor celor care au auzit de psihologie şi care cred că psihologia e o ramură a filologiei. Cursul e derulat de un centru de psihologie din capitală cu ştaif. Nu intru în detalii vizavi de pregătirea flamboiantă a psihologei (acreditate!) cu specializări multiple în domeniul clinic.

Atenţie! Dacă eşti o cititoare (sau cititor), potenţial clientă la servicii de testare psihologică (copii, adolescenţi sau adulţi), sper că nu vei accepta o testare cu asemenea prostii. Cu excepţia cazului, în care nu te deranjează să-ţi pierzi timpul.