de ce se tem bărbații când lucrează cu femeile

Ieri am primit un email prin care am fost anunțat că la Califatul psihologilor s-au produs miracole. E limpede pentru orice gânditor că cineva a dat cu psihotronice. (cred că e același care le-a dat drumul și la protestele din iarnă). Cutremurul provocat a răsturnat conducerea marelui Calif, iar locul dumnealui a fost temporar ocupat de o persoană deosebită. Poate te surprinde, la conducere e o femeie pe care întâmplător o cunosc din studenție.

Nu glumesc când îți mărturisesc că am o simpatie pentru orice femeie aflată la conducere. Da, conducere de orice, fiindcă am o criză de identitate masculină nerezolvată și compensată prin proiecția imago-ului matern-feminin în exterior, pe femeile-lider, de care, de altfel, mă îndrăgostesc subit când mă aflu în preajma lor mai mult de cinci minute.

Când te uiți la date, precum un cercetător care a scris un articol pentru Business Insider, descoperi că leadership-ul femeilor e semnificativ mai eficient decât al bărbaților. Și nu din întâmplare, dragul meu. Dacă privim la vârste, aflăm că eficiența leadership-ului se schimbă. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă eficiența ei în conducere devine superioară bărbatului. Ce anume produce diferența în eficiență? Ce fac femeile și nu fac bărbații?

Conform studiului, o măsurătoare cu instrumentul de feedback la 360 grade ne arată că femeile dețin competențe superioare bărbaților pe 12 din 16 competențe de leadership. Să vedem câteva exemple. Femeile lider muncesc mai mult, învață din greșeli, își îmbunătățesc constant competențele, îi îndrumă, inspiră și motivează pe ceilalți, construiesc relații, colaborează și încurajează spiritul de echipă. Și ce mi-a atras atenția în mod deosebit, manifestă o înaltă onestitate și integritate.

Aroganța protejează ignoranța în timp ce autosuficiența protejează incompetența (nu impotența, măi!). Pe baza unei asemenea rețete, bărbatul urcă probabil în ierarhie până la nivelul incompetenței. Iar când toate aceste calități admirabile se amestecă cu calități morale nobile ca machiavelism și lăcomie de putere și bani… praful de pe tobe se alege de toți ceilalți. Dar nu-i problemă, avem cabinete de psihologie cu duiumul.

Competențele măsurate evidențiază că femeile sunt percepute ca fiind mai eficiente în finalizarea sarcinilor, în rolul de modele și în obținerea de rezultate. Doamnele își asumă provocări dificile, se asigură că oamenii acționează integru și obțin rezultate.

Ești bărbat și strângi din dinți? Simți cum mândria ți-a fost mototolită? Îți scapă conducerea din mână? E bine, ai conștientizat propria vanitate în raport cu un stereotip cultural contrazis de aceste date. Adevărat că ele provin dintr-un studiu derulat în State. Totuși, poate fi un reper care să ne ferească de infatuarea masculină, discriminarea de gen și prejudecățile asociate când vine vorba de conducerea unei organizații.