cum poti renunta la medicina pentru botanica (sunk-cost bias)

Un articol publicat in Psychological Science (feb. 2014) ne sugereaza ca meditatia mindfulness (MM) poate imbunatati luarea unei decizii in pofida a sunk-cost bias.

Dar ce este sunk-cost bias?

Sa presupunem ca ai parcurs studii superioare in medicina. Ai sustinut chiar si licenta si esti in situatia de a profesa ca stagiar. Insa, tu nu-ti doresti asta. Nu e toana sau capriciu, deoarece in mod constant realizezi tot mai intens ca nu e pentru tine profesia de medic. Insa, ai investit patru ani de studiu, patru ani de frecat coatele pe banci si mancat nervi si, in final, ai posibilitatea sa profesezi. Cum sa renunti la tot acest parcurs academic? Si, totusi, nu-ti doresti sa fii medic. Esti pasionata de botanica; iti plac florile, te intereseaza cultivarea, ingrijirea lor, dar si mecanismele biologice. Insa, Doamne, cum poti supravietui din flori, cand soarta iti surade cu medicina? Ai studiat patru ani si vrei sa te ocupi de flori? Esti cu toti boii acasa, domnisoara? Cine, pe lumea asta (chiar si pe cealalta!:)), lasa medicina ca sa profeseze botanica ori gradinaritul? Si nici macar nu pricepem ce vrei sa faci. Cum te poti intretine din flori? Vrei sa renunti la statutul de medic ca sa faci botanica? Consumi droguri, domnisoara? botany

In fata acestor presiuni psihologice, dar si materiale, ce sa alegi? Vei alege botanica? Nu cred. Mai degraba, iti vine sa continui cu medicina, doar este o alegere rationala (oare?), si sa-ti rationalizezi pasiunea ta pentru botanica. Iar candva, in viitor, te vei trezi probabil cu regretul unei pasiuni neimplinite. In spatele acestor presiuni, intricate functionarii proceselor mentale, se afla sunk-cost bias si aversiunea fata de pierdere (opereaza impreuna in mintile noastre).

Sa poti renunta la medicina si alege botanica sau să fi găsit o soluţie de compromis, deoarece acest drum iti e potrivit dorintelor tale inseamna sa rezisti biasului de sunk-cost. Aceasta eroare cognitiva te influenteaza in sensul protejarii investitiei tale initiale in ciuda intereselor din prezent si obiectivelor tale diferite astazi in raport cu cele initiale. Inseamna sa actionezi contra aversiunii fara de pierdere, deoarece inseamna sa accepti ca investitia ta (timp, emotii, credinte, cunostinte, stres) au fost inutile in raport cu ceea ce-ti doresti astazi, dar si pentru viitorul tau.

Daca ai timp pentru reverii, poti aplica acelasi scenariu la o relatie de cuplu sau intr-o afacere. Poti ramane intr-o relatie nociva o vreme indelungata, deoarece ai investit cativa ani buni din viata ta (finita)! Iar daca investesti bani seriosi intr-un proiect, vei insista sa-l duci la capat in pofida unor oportunitati financiare favorabile.

Tendinta oamenilor este sa-si protejeze “investitia” fie ca este materiala, fie ca e afectiva sau de timp, in ciuda contextului actual care arata diferit sau nu mai e potrivit intereselor curente.

In raport cu acest sunk-cost bias, se pare ca MM ofera un spatiu mental de constientizare (metacognitive awareness) in care tu intri in contact cu realitatea psihologica personala autentica. In acest spatiu, unde limitarile cognitive sunt mai maleabile, poti examina contextul prezent si lua o decizie potrivita cu dorintele tale stabile si care iti serveste unor scopuri de termen lung.