cum o simplă poveste poate schimba destine

Destinul unei persoane poate fi schimbat cu o poveste convingătoare. Să-ți povestesc cum a procedat un psiholog social de marcă și anume, Timothy D. Wilson.

Într-un experiment științific, derulat acum foarte mulți ani, împreună cu asociata dumnealui a strâns  studenții primului an care aveau rezultate academice slabe. Sub pretextul unui sondaj, ei au primit un mesaj despre cum studenții se descurcă cu greu la început, dar cu timpul devin tot mai pricepuți. Studenții au primit și înregistrări video cu interviuri luate juniorilor și seniorilor care le-au întărit mesajul. Cu alte cuvinte, cercetătorii i-au stimulat pe studenți să reinterpreteze problemele lor academice. Să treacă de la convingerea că nu se descurcă cu facultatea la perspectiva în care tot ce au nevoie e să învețe care-i treaba. Studenții care au primit această stimulare, comparativ cu aceia care n-au primit-o, au obținut rezultate mult mai bune în următorul an. Mai mult, era mai puțin probabil ca ei să-și abandoneze studiile.

Pentru schimbarea comportamentului, Timothy Wilson, împreună cu alți psihologi sociali, a creat o familie de intervenții numită ”editarea poveștii” (story editing). Poți afla mai multe în cartea dumnealui ”Redirect. Noua stiinta a schimbarii psihologice” (2013). Cea de deasupra seamănă binișor cu tehnica reevaluării din terapia cognitivă. Diferența e că funcționează fără un demers terapeutic. Nu necesită prezența unui terapeut și nici ședințe de terapie. Necesită, totuși, anumite condiții încurajatoare.

Schimbarea unui comportament vine dintr-o poveste stimulativă (story prompting). Una care vine exact pe nevoia de descreștere a anxietății și care nu e oferită cu intenția explicită de a schimba (aviz părinților și partenerilor în cupluri), pentru că intenția va evoca rezistență. Mai poți adăuga împărtășirea din experiența acelor persoane care ne seamănă sau care au trecut prin experiențe similare. Ne asigurăm, astfel, șanse bune de schimbare.