ceea ce a schimbat fundamental intelegerea invatarii si educației

Cand copilul tau citeste o carte, cand invata sa se exprime intr-o limba straina sau cand rezolva probleme de matematica, face toate astea pentru ca tu îi promiți o recompensă sau îl ameninți cu pedeapsa? Bineînțeles, dar nu mereu și nu doar din aceste motive.

Celelalte motive sunt karmice si pot fi identificate prin apelul la un astrolog, un pic și parapsiholog, dar neapărat cu acreditare in psihologie clinica și psihoterapie. Intr-una dintre cele mai faimoase cercetari experimentale din stiinta psihologica, Albert Bandura a folosit o păpușă gonflabilă – un clovn, pe nume Bobo, pentru a demonstra că învățarea nu depinde numai de recompense și pedepse. După ce copiii au urmarit un adult agresiv care il lovea pe Bobo, acestia i-au preluat comportamentul agresiv. Au lovit, pocnit, impins și tras de papusa Bobo. Copiii care au privit un adult non-agresiv nu au adoptat in aceiasi masura conduita agresivă in raport cu papusa. Aceste descoperiri au revolutionat intelegerea invatarii și au dus la dezvoltarea teoriei social-cognitive.

Foarte succint, teoria dumnealui susține că oamenii învață prin observație și identificare via modele – persoane (contează gradul de similaritate) care fac anumite lucruri.  Iar in procesul invatarii credintele de auto-eficacitate (sau ceea ce crezi despre propriile capacitati personale) ne afecteaza alegerile, motivatiile, nivelul bunăstării psihologice și chiar sanatatea. Banuiesti implicatiile? In anul 1961, cand a derulat experimentul, nici macar Albert Bandura nu le intrezărea.  Azi, ele sunt binecunoscute si sunt studiate in profunzime la facultățile de profil (oare? Daca vei chestiona aleatoriu zece studenti, isi vor aminti ei măcar de papusa Bobo? Dar zece lectori universitari?).

Iti pomenesc de dumnealui, deoarece a fost premiat anul acesta cu The National Medal of Science. Acest premiu e oferit de președintele US acelor cetățeni care aduc contribuții extraordinare (dar cu dovezi extraordinare) la știinta, tehnologie și inginerie. Mosulica nonagenar Albert Bandura, alături de alti opt cercetători, va primi in curand aceasta onoare de la Mr. Barak Obama pentru contribuțiile deosebite la dezvoltarea științelor sociale și comportamentale.