calatorie in viitor

University of Cambridge. Trebuie sa fi auzit de aceasta universitate. Este una dintre cele mai vechi universitati din lume, cu o istorie de cati ani, crezi? A fost infiintata in Anul Domnului 1209! Opt secole!

In topul celor mai tari universitati din lume ocupa locul sapte. Insa, cand vine vorba de disciplinele de studiu, la Psihologie, are un amarat de locul 3 in lume (top pe 2013), pozitia doi fiind ocupata de Oxford, iar prima de Harvard University.

Fiind profesor de psihologie (in general), ma atata curiozitatea de a sti cum anume arata programele analitice in alte lumi, mai avansate, adica la ani (lumina) distanta, in privinta educatiei de nivel superior.
Fac un clic pe situl acestei insignifiante “fabricute de studenti” si caut domeniul Psihologie. Si, raman inmarmurit, privind precum curca-n lemne.

Draga mea, trebuie sa stii ca, domeniul Psihologie este trecut la… Faculty of Biology. Can you believe it? Englezii astia sunt intr-o dunga (sau in ofsaid). Revenindu-mi din inmarmurire, descopar ca, la ei, psihologia poate fi studiata in profunzime (zice-se) in doua programe undergraduate de 3 ani(echivalent pentru licenta): (1) natural science si (2) psychological and behavioural sciences.

Nici nu mi-am revenit bine, ca ma apuca din nou, starea de apoplexie. Am facut greseala sa citesc mai departe, dupa un alt clic, programa lor generala pentru anul I de studiu in “Stiinta psihologica si comportamentala”.

De aceea, vei intelege de ce la dumnealor, psihologia este o stiinta. Pe bune! La ei, cursantii studiaza stiinta psihologica, nu beletristica, care apartine de o alta facultate. Iata, ce vei invata in primul an impreuna cu studentii in stiintele naturale:
Evolutie si Comportament: cognitie si psihologie comparativa, psihologie evolutionista.
Matematici elementare in biologie: statistica in cercetarea stiintifica.

Ce sunt astea dom’le?Vrei sa zici ca, un an intreg, pentru care plateasti o caruta de bani, te ocupi doar cu teoria evolutionista, comparatiile si cognitia? Ei nu au auzit de emotii si sentimente? De minte si inima? De conflictul peren (pe buzele tuturor) minte-inima, ratiune-emotie? O psihologie saracita de complexitatea imaubila a vibratiilor profunde, a rezonantelor emotionale, a pulsatiilor arhetipale! O psihologie fara suflet. Omului i-a fost rapit sufletul. E limpede. Niste cercopiteci.

Inca un minut, te rog, si citeste mai departe. In anul II, studentii dumnealor, cei care au reusit sa treaca examenele la dracoveniile de mai sus, sunt torturati cu urmatoarele discipline diabolice:

Neurobiologie.
Psihologie experimentala.

(My God!) Probabil, e doar umor englezesc. Supliciul continua cu anul III.
Urmeaza, in sfarsit, un curs aprofundat de psihologie, care acopera topici diverse precum: perceptia, cognitia, invatarea, memoria, limbajul, neuropsihologie; cognitia animala si invatarea (ce animale, dom’le!); psihologia dezvoltarii. Dumnealor considera ca, acest curs este finalizat, odata ce ai elaborat o dizertatie. O dizertatie?! Ce exagerare!

Dupa toata aceasta degringolada epistemica, englezii nostri au introdus, doar pentru studentii ambitiosi si dotati cu caractere masochiste, urmatoarele:

Psihofiziologie si un curs complementar in stiinte bio-medicale. Bineinteles, lipsesc cursurile de medicina complementara.

Nu putea lipsi un curs de Neurostiinte; se pare, o abordare extinsa cu ultimile progrese in domeniu, de la nivel molecular la cel cognitiv. Acest curs e completat de un primer in fizica si psihologia cuantica. (asta e de la mine). Oribil! Mi se pare ca nu au simtul umorului si nici nu apreciaza literatura. Au facut un talmes-balmes din stiinte medicale, stiinte naturale si psihologie. Un curs in reflexoterapie, in astrologie, in psihologie cuantica, in “ghiceala” cu pete,culori, forme? O psihanaliza, o psihoterapie holista, transpersonala, niscaiva constelatii familiale (cu bunici, verisori, strabunici, pisici si canari)?
Nimic. Nu-ti pare suspecta aceasta aroganta stiintifica? Sufletul nu poate fi exclus din studiul psihologiei.

Este insasi esenta disciplinei. Aceasta entitate imateriala, care nu sufera modificari ca urmare a trecerii timpului, dar totusi evolueaza (daca ma intelegi) spre noi planuri astrale, este neglijata de psihologia academica. Oameni mici, hominizi, toti acesti academicieni de la Cambridge, cu vibratii modeste. Au si ei o karma de ars.

Eu o sa ma rog, acum, pentru sufletele impovarate ale acestor indivizi de la Cambridge. O sa fac si niscaiva incantatii, dansand in jurul unor bete de chibrite aprinse, rand pe rand, de inductia electrostatica din aura-mi proaspat racordata la sursa cosmica. Poate si tu… Iar impreuna, ii putem inalta, pe toti acesti indivizi saraci cu duhu’, la nivelul vibrational-spiritual al psihologiei din tara noastra si orienta catre studiul plenar si meditativ al sufletelor nemuritoare.