Abc in probabilitati (articol cu matematica)

Am o invitatie pentru tine la o mini-cercetare. Vom merge impreuna la un colt de strada dotat cu banca (de stat poponet). Aici ne asezam poponet si spargem seminte (ce asocieri poti face!). In timp ce derulam aceasta actiune pitoreasca, rontait de seminte si scuipat de coji, numaram masinile care trec prin dreptul nostru si, separat, masinile care au culoarea rosie. Vom face numaratoarea timp, sa zicem, doua ore. Dupa aceste doua ore avem urmatoarele rezultate:

339 de seminte halite; 76 masini ce au trecut prin campul vizual (1051 pe deasupra; suntem in anul 2112), dintre care 16 au fost de culoarea rosie.

La ce ne foloseste? La a face predictii, draga mea! (lasa-ma cu Urania) Putem prezice cu o anume probabilitate daca vom vedea o masina rosie in urmatoarele doua ore. A, iarta-ma, dumneata poti citi in globul ocular (in irisi?) si prezice destine? Simti tu ca urmeaza o masina rosie? Da, da, predictii viscerale halucinante, inspirate de duhuri si suflete, zei si zeite ori stimulate de la distanta de acei extraterestri binevoitori? Iata cum facem predictia:

P(urmatoarea masina rosie) = numarul de masini rosii observate/numarul total de masini.

Asadar, probabilitatea ca urmatoarea masina sa fie rosie este de 16/76 sau 0,2105, iar in procente avem 21,05.

P (masina rosie) = 21,05 %

Asa se calculeaza un tip de probabilitate, cea bazata pe frecvente.

Fara ca tu sa stii, deoarece nu ma pricep la spart de seminte, am numarat masinile de culoare alba. Au fost 19.

Iar acum, fiind in continuarea pe bancuta din coltul strazii, daca am face un pariu, pe ce culoare pariezi? Ce este mai probabil sa treaca prin fata noastra? O masina rosie ori una alba?

Ce dificil a fost! (hihi!)