Ptiu, sa nu fii de deochi!

Greata, migrene, senzatia de voma? Manifesti astfel de simptome? Ma tem ca esti deocheata (sau insarcinata?!). Bine, sa ramanem la deochi. Crezi in deochi? Iata cum se intampla sa ajungi deocheat(a):

Fie femeie, fie barbat intarcat(a) prematur sau o batranica afurisita, se focalizeaza cu privirea invidioasa asupra aurei tale si te iradiaza cu o doza de malefica de energie aglutinizata din particule alfa si beta. Contaminata radioactiv de o asa interventie plina de rautate, incepi sa experimentezi senzatii de ameteala, poate chiar vertij, greturi si migrene. Afurisita aia te-a deochiat, te-a vampirizat de energie. Ce ticaloasa!

Am o veste buna. Sunt un tip care-ti poate lua deochiu’ cu mana. Iti asez palma pe frunte, soptesc un descantec plus alte cateva nazdravenii (secrete!) si simptomele tale dispar. Putem incerca chiar si de la distanta… Pentru alte categorii de simptome am alte tehnici miraculoase, dar nu le pot dezvalui aici din motive lesne de inteles. Esti de acord sa-ti zic de deochi? Sa zicem ca da, doar iti doresti sa scapi de simptomele astea nesuferite. Zis si facut.

Minune, iti pleca deochiul! Cam cat ai bate din palme simptomele dispar dupa descantecul meu (secret profesional) insotit de o aplicatie preferentiala cu indexul de saliva pe frunte. (hi,hi!). Crede-ma, e o metoda testata (dar fara p-value!)! Intelegi pe ce anume mizez cand aplic  acest ritual? Exact, pe gandirea ta superstitioasa.

Insa, daca dispui de o mica doza de scepticism si nu-ti vine sa inghiti povestea cu deochiul te poti intreba ce se intampla in realitate? In mod spontan, organismul poate sa manifeste astfel de simptome ca urmare a unor usoare dezechilibre biochimice interne. Daca ele se repeta intr-un interval de timp scurt, e de preferat sa consulti un medic (sau un vraci, desigur!). Insa, inainte de astfel de masuri, te poti relaxa, pentru ca e posibil sa treaca de la sine! Poate intr-un alt articol, iti voi povesti despre “vampirismul energetic”, o alta explicatie superstitioasa pentru epuizarea ori agitatia experimentata in prezenta unor anumite persoane.

Factorul cheie din procesul vindecarii este variabilitatea naturala a bolii – un fenomen natural care apare in cazul oricarei boli si care se refera la scaderea si cresterea ciclica in amploare si intensitate a simptomatologiei in baza unei tendinte naturale de autoreglare imunitara si echilibrare biochimica. Emil J. Freireich, cercetator oncolog la un spital din Houston (Texas), ne demonstreaza cat de usor ne putem insela in privinta inferarii unei legaturi cauzale intre interventia (oricare ar fi) asupra pacientului si efectul vindecator. Rationamentul sau este urmatorul: daca s-a nimerit ca vraciul sa-ti aplice descantecul/remediul in faza de descrestere, implicit putem crede ca interventia s-a dovedit eficace in amelioarea sau vindecarea bolii, iar increderea ta in autoritatea terapeutica a vraciului este confirmata si poate chiar creste. Daca nici s-a ameliorat, nici nu s-a agravat, fiind intr-o faza de platou, putem crede de asemenea ca remediul a avut efect deoarece a tinut boala sub control. Prin urmare, terapia functioneaza. Iar daca, interventia s-a nimerit in faza de crestere a simptomelor, atunci pacientul a apelat mult prea tarziu la ajutorul terapeutului (vraciului, samanului!). Asadar, poti crede ca terapia functioneaza, doar ca in aceasta situatie este tardiv sa verifici eficacitatea ei. Totusi, poti incerca.

Revenind la exemplul cu deochiul, un motiv suficient pentru tine, care esti deocheata, sa crezi ca datorita interventiei mele cu descantece si alte ciudatenii (un strop de saliva intre ochi, pe ajna chackra!) ti-a trecut deochiul, adica ti-am facilitat o “reechilibrare energetica”. Asa ca poate iti faci o noua programare. La fel se petrece si cu un pacient care revine la noi sedinte (intr-o forma sau alta de terapie alternativa) sau care cumpara alte cutii cu “esenta vindecatoare”.

“Deochiul” trece de la sine, in virtutea capacitatii de autoreglare a organismului, fara a a fi nevoie de descantece si incantatii cu apa rece pe fata, tras pe maini, saliva pe frunte, bete de chibrit aruncate in apa sfintita si alte bazaconii. Multe alte simptome (cefalee si migrene, amorteli, furnicaturi, nevralgii, bruxism, dureri articulare si abdominale, crampe, balonari si altele) cu aparitii spontane trec in acelasi fel cum au aparut, adica spontan, fara ca tu sa faci nimic special. Poate cel mult sa fii relaxata si sa nu te ingrijorezi inutil.