variabila ascunsa?

Cauza primordiala din miezul lucrurilor este Dzeu (ori alt zeu in functie de orientarea religioasa) sau un principiu divin. Pot admite asta. Totusi, ma pot intreba care este cauza Lui? Pe el, ce sau cine anume l-a creat? Exista dintotdeauna, parca aud o voce. Dzeu (ori principiul divin) este atemporal, El fiind prima cauza care a creat Universul cu tot ce este in el. Tot El a pus in Univers legile fizice si legile aparitiei si evolutiei vietii (teoria proiectului inteligent). Asadar, acest zeu a facut o alegere: a luat decizia sa creeze Universul. Cum a luat aceasta decizie? Care e CAUZA acestei alegeri? Sa-i fi venit asa, tam-nisam, ideea de a crea acest tip de univers si nu, un altul? Sa fi creat mai multe specii de universuri sau sa fi meditat la acest scenariu: un univers guvernat de aceste legi fizice?! “Hm, ce interesant! Sa-I dau, oare, o nota tragicomica?”, isi mormaia in barba, luand o pereche de zaruri. “Daca pica suma de 12, atunci voi creea un univers probabilistic” isi zise, aruncand zarurile. Zarurile guvernate de legea sanselor (o lege valabila chiar si Paradis) se rostogolira si, spre surprinderea Sa, aparu suma de 12. (ce sanse sunt?) Care este cauza acestei posibilitati? Exista ceva care sa fi determinat cele doua zaruri aruncate chiar de mana divina (sau puterea gandului sau) sa se aseze cu fatetele 6 in sus? Dar, pe Dzeu ce l-a facut sa dea cu zarul, conditionand aparitia acestui univers de pura intamplare?

Exista un zeu ori o putere superioara. Ok, care este cauza sa? Un alt zeu (care locuieste intr-un univers astral superior!)? Iar cauza lui care este? Un alt zeu? Pana cand? Ad infinitum? Ceva este cauza pentru altceva, care este efectul, ce devine cauza pentru alte efecte, devenite alte cauze pentru alte efecte si tot asa. Nu poti pune degetul pe ceva anume si sustine cu tarie ca asta-I cauza unui anume efect observat dupa cum nu poti pune varful creionului pe un punct dintr-o linie si crede ca acesta-I punctul care-l determina pe urmatorul din linie. Determinat presupune o cauza, in timp ce nedeterminat presupune absenta cauzei. Asadar, in ce fel de Univers existam?

Ai 1/36 sanse sa nimeresti 6-6 (orice alta combinatie are aceleasi sanse) cu o pereche de zaruri. Exista, oare, o cauza sau mai multe pentru aceasta sansa (pura intamplare)? Daca reusesti sa controlezi o serie de variabile ca viteza de aruncare, rotatia zarurilor in aer si pe suprafata mesei, aderenta materialului mesei, greutatea zarurilor si pozitiile lor inainte de aruncare etcetera, atunci, poate, poate vei reusi sa faci o predictie ceva mai precisa. Cu asta se ocupa zeul? Cu controlul variabilelor ascunse?! El, insusi, fiind variabila ascunsa din miezul lucrurilor?!

Mecanica cuantica descrie un univers probabilistic in dimensiunea lui invizibila, intima si ascunsa, dar oarecum predictibil in dimensiunea sa macro conform legii numerelor mari din aceiasi teorie a probabilitatilor. Nimeni nu stie cu precizie unde se afla un electron. Stim ca poate se afla intr-o stare de energie joasa cu o probabilitate de, sa zicem, de 2/3 ori ca, poate, se afla cu o probabilitate de 1/2 intr-o stare de energie inalta. Totusi, putem fi siguri ca avem curent electric prin cablurile instalatiei din casele noastre. Universul pare a fi ORDONAT; fapt care te face cu usurinta (easy thinking) sa crezi ca o putere superioara, supranaturala face jocurile (de ex, joaca zaruri cand nu are chef de filosofie) dintr-o dimensiune subtila, inefabila. Ce anume il determina (pe zeu) sa faca un anume fel de jocuri(de ex, sa permita ca zeci de oameni sa moara intr-un cutremur, iar pe altii sa-i protejeze cu “imunitate” parlamentara)  si nu, un altul?

Desigur, ne putem intreba, ce face ca o anume posibilitate cu o anume probabilitate sa devina realitate? Oare exista ceva – o variabila ascunsa, care determina ca o anume posibilitate, spre exemplu, caderea zarurilor cu fatetele 6,6 in sus sau aparitia acestui tip de univers favorabil evolutiei vietii, sa devina realitate? Sau, nu exista nimic, niciun fel de cauza? Majoritatea cred ca, “mana divina” este cauza. (hm, se pare ca uitat de tara noastra, cu seceta asta, desi slujitorii sai ridica o ditamai catedrala pentru mantuirea celor 86,8 % de credinciosi ortodocsi (recensamant din 2002) din cei 18, 17, 16 mil de cetateni; fiecare cu numaratoarea lui). Insa, ne putem intreba (sunt obsesional, cateodata), care este cauza interventiei divine din trecut, din prezent, cand se pare dupa relatarile unora, inca intervine in lumea noastra, adaugand eu, preferential? Parca aud raspunsul venit din lumea teosofilor: “Este un mister. Doar Dzeu stie, iar noi suntem prea marunti ca sa patrundem tainele Sale.” Onest ar fi sa declari ca nu stii. Chiar si tu esti incurcat(a) de aceasta intrebare pe care si-ar pune-o chiar si un copil de 6 anisori incurajat sa gandeasca liber de niste parinti intelepti.

Asa ca, am si eu o obsesie care-mi strica pacea “sufletului”: alegerile lui Dzeu sunt determinate de…? De nimic? Daca nu sunt determinate, inteleg ca sunt indeterminate, adica pur intamplatoare. Sa inteleg ca si imparatia sa (din oricare dimensiune paralela si perpendiculara) este guvernata de legea sansei. Iata,pana si Dzeu, in cazul in care exista, este supus teoriei probabilitatilor.