Pilat din Pont

Mergi la baie si te speli pe maini. De ce faci asta? E simplu. Te cureti de microbi si praf. De ce asa? E (aproape) sigur ca nu te vei infecta cu agentii patogeni via mucoasa bucala. De cand s-a inventat sapunul si spalatul pe maini, oamenii au avut o viata mai sanatoasa. Cu alte cuvinte, preventiv ne putem spala pe maini ca sa nu ne infectam, ulterior, utilizarii celor doua (daca nu esti caracatita mutant) membre superioare pentru caratul hranei inspre zona orala. Nu vreau sa intru in detalii, uneori, dezgustatoare, dar curatatul mainilor si, in general, igiena corporala, dar si alimentara ne-a oferit o viata mai sanatoasa, adica o viata cu mai putine suferinte (comparativ cu perioada cand oamenii nu faceau asta). Mai mult, o serie de cercetari ne arata ca spalatul mainilor este asociat unei curatiri morale. Te speli pe maini si te simti fara pacat sau te cureti nu doar fizic, ci si moral.

Un factor major, as zice, care a contribuit la o viata curata a fost apa curenta. Un truism. Tu ai apa curenta si cred ca ai observat ce frustrare apare cand apa este oprita din diferite motive. Vrei sa-ti speli ibricul sau mainile delicate, deschizi robinetul si, spre surprinderea ta, nu curge apa. Esti surprinsa, fara indoiala, si, ulterior frustrata, pentru ca apa curenta care curge la o simpla rasucire de robinet a devenit o bagatela. Sa ai apa curenta in casa, la fel curent electric si gaze la aragaz, actionand simplu si usor niste robineti sau butoane, este aproape ca si oxigenul pe care-l respiri. Nu te gandesti la moleculele de oxigen care s-ar putea sa absenteze din caile respiratorii ca urmare a defrisarilor masive (inca!)  si in mod similar nu te preocupa apa curenta, care la randul ei, s-ar putea sa nu fie! Vei spune ca, totusi, ai o grija, caci apa curenta este taxata. Da, asta ar fi diferenta. Oxigenul, vezi bine, nu e taxat,dar daca ar deveni un bun cu pret, probabil, ca oamenii ar fi mai atenti in felul in care il cumpara si, apoi, il cheltuie. De aceea, nu mi se pare injust, ca posesorii de masini sa plateasca taxe potrivite gradului de poluare. Daca harbul tau polueaza, iti poti cumpara propriul spatiu cu aer (ori fara) in care sa circuli? Nu, pentru ca aerul este un bun comun la fel si spatiul public pietonal si cel rutier, dar si cel verde. Banuiesc ca esti in acord cu mine, ca aceste bunuri comune ar putea fi protejate de oricare cetatean, deoarece oricare cetatean dispune de ele in masuri similare. Asa ca mizeria harbului tau (gazele de esapament) ori hardughia ta 4×4 parcata in spatiul pietonal numit trotuar merita o taxare pe masura disconfortului generat la nivel colectiv.

Te speli pe maini, inainte sa te hranesti si ulterior, utilizarii wc-ului, mai ales, daca s-a intamplat un no. 2. Cateodata (sau adesea, daca ai tendinte obsesional-compulsive ori mizofobie) iti speli chiar si vasul in care elimini propriile fecale si urina (mai rar, matele, prin vomismente). Te numesti cetatean civilizat, pentru ca un aborigen de Noua Guinee, isi face nevoile si nu curata dupa el locul si nici mainile (si orificiul anal) in timp ce tu te abtii, de regula, de la urinatul in spatiile verzi sau pe trotuare, in mijlocul strazii sau in rafturile din supermarket.

Dar cine genereza mizeria? Organismul al carui stapan (agent liber) te numesti posesor. Daca circuli cu masina (ori esti posesor), nu tu esti acela care polueaza (chiar si fonic) sau care ocupa spatiul public pietonal? O mizerie generata si care nu poate fi stransa. Din cate stiu eu, nu putem aduna emisiile de gaze ale carburatorului. Cel mult, ceva asemanator, o fac filtrele numerotate cu euro 2,3.. Mi se pare etic ca pentru mizeria produsa sa platesti taxe pe masura. In privinta masurii, ar fi discutie lunga.

Dar sa ne inchipuim ca dispui de resurse financiare precum ai apa curenta. Poti polua (sau circula pe trotuar) cat iti doresti, deoarece poti plati? Poti dispune de libertatea ta oricum sau indiferent de impactul asupra celoralti (sau mediului), pentru ca poti plati (compensa)?

Iata, cred eu, un caz special, in care compensatiile (taxele) au devenit ineficiente. Ele nu pot limita nepasarea sau indiferenta. Ce e de facut? Oricat am creste taxele, individul are potenta financiara de a le suporta. Presiunea exterioara pragmatica, in acest caz, nu este eficienta. Dar ramane cea sociala. Da, situatia in care multi oameni se asteapta unii de la altii la respectarea unui principiu etic, cum ar fi: protejarea unor bunuri comune si, implicit, a celorlalti semeni (chiar si a urmasilor) care beneficiaza de aceste bunuri.

Un autovehicul personal este, adesea, o necesitate. Doar ca necesitatea ta, dauneaza unui bun care ne apartine tuturor, aerul. As include chiar si spatiul pietonal, iritat fiind de multimea masinilor care se strang in mod misterios pe trotuarele marilor bulevarde (aici nimeni nu percepe taxe!) si a soferilor grabiti care pandesc ridicarea talpii de pe asfalt ca sa treaca razant pe langa calcaiul lui Ahile.

De obicei, o persoana la pas, in urma altei persoane, nu adulmeca gaze de metan generate de putrefactiile din intestinul gros, proprietatea persoanei care paseste in fata ta. De ce asa? Pentru ca cei mai multi oameni isi exercita controlul sfincterian in cazul amenintarii unei eruptii interioare cu metan. Care-I sensul? Sunt constienti (nu toti, stiu!) ca pot creea disconfort unui alt trecator sau calator, daca se afla intr-un mijloc de transport public, urmand dezaprobarea publica. Un public aflat deja in mintea dumnealor. Este interiorizat. Acest “public” (din minte) prin reactia de respingere iti poate trezi o emotie de jena. Astfel, iti e jena sa permiti gazelor sa scape din intestin. Prin urmare, te abtii sau macar testraduiesti. Dar a fost vreme cand manifestarile fiziologice de acest gen erau permise. La fel si in multe alte situatii sociale. In mod asemanator, masina ta poate fi un intestin gros (cu care circuli cand nu-l parchezi pe trotuar) care genereaza noxe, un eufemism pentru o mizerie cancerigena la care suntem cu totii expusi, chiar si tu posesor.

Cred ca cel mai tare ma irita ipocrizia unora dintre acestia, care, chipurile, au diete sanatoase si un stil de viata sanatos cu care se dau in stamba, dar in schimb se deplaseaza cu hardughia pana la piata din colt. Visez la acea vreme cand producatorii de mizerie vor fi taxati sanatos (nu ma refer doar la posesori de masini), ca sa zic asa, dar mai ales, cand toti acestia vor fi constienti ca, intr-un oras mai ales, spatiile comune si aerul apartin tuturor, iar calitatea lor depinde de fiecare in parte si ne afecteaza pe noi toti. Da. Desi, nu se vede! Insa, tare ma tem, ca va veni o vreme cand se va vedea, cand vei merge la hipermarket sa-ti cumperi o noua masca de gaze si o butelie cu aer proaspat!