Nu tot ce zboară se mănâncă

Ne avertizează înțelepciunea populară. În domeniul psihoterapiei avem multe zburătoare. În lumea largă sunt peste 500 de branduri sau școli de psihoterapie. Cele mai multe nu au niciun fel de validare științifică. Au doar validarea fondatorului întărită de prestațiile propriilor discipoli pe studii de caz. Dar mai multe studii de caz luate împreună nu înseamnă validare științifică. Poate știi zicerea asta: The plural of anecdote is not data.

De curând am postat studenților pe Google Classroom site-ul diviziei 12 din American Psychological Association, cea mai mare asociație profesională din lume. Divizia 12 înseamnă Societatea de Psihologie Clinică unde poți afla tratamentele psihologice cu validare științifică pe diferite diagnostice. Fiecare dintre ele are un calificativ de la dovezi puternice la insuficiente dovezi.

Nu vei găsi pe această listă unele metode îngrijorător de populare pe la noi, cum ar fi:

Analiza Tranzacțională, Programare Neurolingvistică, Psihoterapia Integrativă, Constelații Familiale, Analiza Jungiană, Terapia Adleriană, Psihoterapia centrată pe Soluții, Analiza Transgenerațională, Psihodrama sau Psihanaliza.