(not) for granted

Cum ar fi fost viata ta daca…

–          Te-ai trezi dimineata cu dureri infioratoare de spate;

–          Umezelea s-ar infiltra prin pereti;

–          Apa curenta sa fie uneori, iar cea calda nici vorba;

–          Sa schiopatezi in timp ce cobori patru etaje spre piata aflata la 20 de minute distanta;

–          Sa vrei sa iei masina si sa nu porneasca  motorul(din motive dubioase);

–          Observi ca masina (in leasing) are o aripa infundata;

–          Primesti un telefon de la o prietena care te informeaza cum sotul tau o insotea pe una roscata spre…

–          Ajungi la servici si afli ca esti pe lista cu cei concediati in ultimul val de restructurari desi ai fost asigurata ca nu se va intampla;

–          Si multe altele la care mintea mea refuza  sa coopereze ne-fiind intr-o dispozitie morbida.

Se intampla in viata ta (a mea) lucruri si evenimente mirabolante (aproape). Iti suna cumva ca sunt intr-o stare extatica dat fiind consumul proaspat de opiacee naturale ca urmare a unei sedinte intensive de gimnastica? (Ei, ce fel! Cata perversitate! ) Sunt acele lucruri simple care se intampla sa fie in mod repetat si care, tocmai pentru ca sunt prezente, sunt uitate!

Te trezesti dimineata. Remarci ca dispui de toate membrele si toate organele? Da, daca nu cumva ti-au fost furate de oamenii de stiinta extraterestri… Cei mai multi dintre noi, mai ales, tineri dispun de membre si organe functionale suta la suta. Ai observat? Ti se pare un lucru marunt? Mai ales, ca nu ai acel ultim tip de IPhone!

Esti, ca sa zic asa, data fiind preferinta mea pentru masinarii biologice, operational. Sunt aproape convins ca daca ai avea minime cunostinte de anatomie si, daca ai medita cateva minute la asta, te-ar cuprinde mirarea si, de ce nu, fascinatia pentru miracolul care esti TU! Ti-ar veni in mod spontan sa fii recunoscatoare. Sa comunici cuiva multumirea, mirarea si fericirea ta pentru simplul fapt ca esti VIE si SANATOASA.

Te-ai trezit. Esti sanatoasa si, deoarece esti intreaga, te deplasezi inspre baie. Probabil, urmeaza un dus cu apa calda. Nu e o minune? Intri in baie, ridici o maneta si apa calda curge (cateodata dureaza cateva minute, ceea ce e suparator, doar te astepti sa fie la comanda). Stii ce sade in spatele minunii? Un sistem complicat de tevi si conducte si centrale termice de care eu, unul, habar nu am cum functioneaza. O defectiune in acest sistem si totul se opreste. Mai rar… Miracolul dusului cu apa calda – simpatic, nu-I asa, cand il percepi in acest fel. Banuiesc ca strabunicii tai nu beneficiau de acest miracol. Si, ca sa fiu caustic, erau oameni credinciosi (cu credinta in zeu). De aceea, putem fi recunoscatori unor oameni sau altora oameni care, in prezent, contribuie cumva la calitatea superioara a vietii.

Oh, inainte sa intri la dus, ai apasat un buton? Ai aprins lumina. Becul se aprinde si ilumineaza incaparea deoarece ti-ai introdus degetelul in priza! (ce asocieri poti face!). Ai apasat pe un buton prins de perete. Miracolul electricitatii… la purtator. Iti pare de la sine inteles, asa-i?

Doar doua situatii fotografiate la momentul diminetii. Simple elemente ale unei vieti civilizate. In alte tari, aflate in categoria sub-dezvoltate, asa ceva nu exista. Multi semeni de-ai nostri traiesc la acest nivel in care daca sunt expusi la cele de mai sus ar banui o interventie magica.

Pentru aceste simple ingrediente ale unei vieti moderne putem fi recunoscatori. O data pe saptamana ar fi suficient ca universul constient si inteligent (hihi!) sa inregistreze mesajul de recunostinta. Iti va schimba starea in bine in mod semnificativ.

Traim invatati, mai precis, obisnuiti, cu o calitate superioara de ordin material a vietii. Obisnuinta inseamna un grad de inconstienta in care atentia ta nu mai inregistreaza VALOAREA lucrurile (si persoanelor) din jurul tau cu care te insotesti zilnic. Ti se par toate cuvenite! Toate ingredientele acestei vieti intra sub incidenta verbului TREBUIE. Trebuie sa fie apa calda, trebuie sa fie curent electric, trebuie sa fie Net, trebuie sa fie paine la supermarket, trebuie sa am cele doua maini, o inima, o erectie sau sa fiu placuta de acel barbat.

Imi pare rau. Nu TREBUIE. Ar fi simpatic ca lucrurile sa fie astfel. Ele de cele mai multe ori, ma refer la lucrurile unei vieti moderne, chiar sunt astfel, aproape zi de zi, spre deosebire de fiintele umane care, sa-mi permit o pedanterie,  sunt sisteme cibernetice inalt sensibile la mediu – dificil de prognozat.

Cand se intampla sa pierzi unul din aceste lucruri, spontan intelegi valoarea sa. Apa nu curge sau s-a produs o pana de curent. Te poate surprinde si pe unii dintre noi chiar enerva. Valoarea este acolo si, desi putem crede ca tine de bani, de ea depinde si starea de bine.

“Maruntisurile” ce ne asigura un confort material (dar si emotional) cotidian sunt valoroase, ne fac viata mai frumoasa, desi le luam de sine intelese. Merita atentia noastra, zic eu. Merita sa iesim din starea de (masinarie) automata si sa adoptam o atitudine de recunostinta. Ele sunt mai tot timpul, insa ar putea sa nu fie.

Ai expirat? Ce lucru minunat! Ce urmeaza sa faci? Te ridici? Ai in ce (picioare)! Ce noroc!