mașinăria asociativă

Citește te rog aceste două cuvinte.

Pesede Democrație

Ce reacție ți-au provocat ele? Mie îmi vine să vărs. Pentru mine democrația e sfântă, are un caracter sacru. Iar acest așa-zis partid (și compania), condus de un ins cu delir paranoic, o calcă-n picioare. Și nu e doar percepția mea subiectivă. Indexul democrației scade de doi ani încoace sub guvernarea ”pesede-alde”. Pe anul trecut, indexul e cel mai mic din ultimii doisprezece ani. E cu mult sub cel al Ungariei (unde nivelul de trai e superior).

Dar să developăm filmul mental, în termenii psihologiei cognitive. Sistemul 1 a creat spontan o conexiune între cele două cuvinte. De ce cred asta? Deoarece cele două cuvinte apar aici împreună. Ce fel de legătură avem? Una asociativă și care-ți stârnește râsul nervos sau dezgustul amestecat cu furie.

Probabil legătura asociativă a devenit automat și cauzală, adică ”pesede” duce la ”democrație”. Hopa! Instantaneu conștientizezi că nu corespunde cu ceea ce știi. Multe alte idei s-au activat în mintea ta. Apare conflictul dintre informațiile memorate și legătura cauzală de față. (Dacă nu te numeri printre persoanele manipulate de propaganda lor). Deși e un partid social-democrat, a rămas doar eticheta de el, în timp ce conținutul e altceva, ceva murdar. Sistemul 2 te instruiește că nu poți pune împreună ”pesede” și ”democrația” decât dacă vrei să ironizezi.

Dar dacă ești manipulat de propaganda lor, vei crede automat în răspunsul sistemului 1. Da, ”Pesede” susține o ”democrație” a românilor și luptă contra intereselor străine. Sistemul 2 țese o poveste în baza sugestiei oferite de Sistemul 1. O sugestie venită dintr-o simplă alăturare a două cuvinte. Și povestea nu se oprește aici. Activează alte idei care întăresc prima idee (de mai sus), care evocă reacții emoționale ce întăresc, la rândul lor, ideile și, eventual, acțiunile congruente cu povestea. Pesede continuă să fie preferat de 17.24% din alegători (conform cu sondajul IMAS). Dar tot scade… semnul unui conflict tot mai puternic.