“In deriva”

CNAS refuza decontarea serviciilor de asistenta psihologica si psihopedagogica pacientilor conform unui newsletter din data de 9 noiembrie primit de la CPR (Colegiul Psihologilor din Romania). Poate vrei sa stii motivatia refuzului. Poftim: serviciile psihologice (consiliere, psihoterapie, logopedie) sunt servicii conexe actului medical (jurnalul.ro) conform legii nr. 95/2006. Decontarea serviciilor, ce implica incheierea unor contracte cadru intre cabinetul psihologic si CNAS, ar incalca prevederile acestei legi.

Daca esti de meserie, ma intreb cum te simti. Probabil, te simti ca si cum esti o anexa la cabinetul sau clinica medicala? Gresesc? Poate nu ai inteles. Tu, psiholog clinician, psihopedagog sau psihoterapeut, oferi servicii complementare actului medical. Ca un pacient sa ajunga la tine are nevoie de recomandarea medicului si, doar asa, poate beneficia de gratuitate. Insa, nu fara sa existe in prealabil un contract intre clinica medicala si furnizorul de servicii psihologice (cabinet sau angajat). Ca pacient, dupa cum nu de putine ori am auzit (fara uimire!), poti fi indrumat de un medic nu doar la o consiliere psihologica, ci si la o sedinta de acupunctura, de homeopatie ori de bioenergoterapie. Da, imi pare rau, se pare ca aici e locul serviciilor psihologice, un loc intre toate celelalte forme de terapii complementare si/sau alternative, care nu au suport empiric validat stiintific.

Ceea ce, probabil, nu stiu distinsii membri din CNAS este ca actul psihologic nu e doar curativ, ci si profilactic, crescand sansele cetateanului roman de a-si mentine sanatatea ori de a-si creste calitatea vietii, astfel incat sa apeleze cat mai rar la serviciile medicale. Ar fi o extindere de paradigma, o trecere de la interventia recuperativa la cea preventiva.  Plecand de la asta, de ce nu ai invata tu, ca medic sau ca psiholog, pe cetatean sa adopte un stil de viata sanatos? Dar nu in sensul dietelor abracadabrante, ceaiurilor si tincturilor exotice, plus sedinte de relaxare si meditatie zen si alimentare cu prana, ki ori energie pura! Sa-l indrumi, sa-I oferi o metodologie, un suport emotional si tehnic (cu premise sustinute de cercetarile psihologiei stiintifice) ca el sa invete cum poate trai o viata de calitate. Aici ar fi o discutie lunga pe care o lasam pentru alte dati.

Revenind, accesul la servicii psihologice devine, prin acest refuz al CNAS, prohibitiv pentru multi cetateni. Costurile unei sedinte de consiliere (ori psihoterapie), in functie de experienta profesionala a psihologului (si, cateodata, de anvergura ego-ului), poate varia intre 80 si 250 lei, in unele cazuri, urcand ametitor la 100 de euro. Sa inmultim suma de X lei (alege tu 80, 100, 120, 150…) cu un numar de 4 sedinte pe luna si rezultatul este de…  ocolit! Raportat la un salariu mediu de aprox 1000 lei, te vei decide rapid ca nu merita investitia si, mai degraba, apelezi la o consultatie, singulara, in care daca primesti niste hapuri, ai scapat ieftin.

Sa facem o calatorie peste ocean, la fratii nostri, cetateni americani. O serie de experti psihologi au desfasurat un proiect de examinare a rezultatelor oferite de mai mult de 50 de studii in psihoterapie (sper ca au izolat efectul placebo). In urma studiului, APA adopta o rezolutie care arata eficienta psihoterapiei pentru un spectru larg de tulburari medicale la diverse categorii de persoane si, mai mult, indica faptul ca apelul la aceste servicii optimizeaza functionarea individului si reduce durata de spitalizare psihiatrica.

Iata ce concluzie are Melba J.T. Vasquez, Ph.D., coordonatoarea proiectului (fost presedinte APA) în urma rezolutiei adoptate : “APA applauds and continues to support collaboration of psychologists with other health care providers as part of integrated health care teams. Psychotherapies are highly effective, but only when consumers have access to them.” (APA, 9 august, 2012).

http://www.apa.org/news/press/releases/2012/08/psychotherapy-effective.aspx

http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2077&catid=31&Itemid=200040