dacă tu nu alegi, alții aleg pentru tine

Umblă vorba că românii sunt cetățeni lipsiți de conștiință civică. Cică ar fi neglijenți cu viața politică și că nu ies la vot. E o generalizare pripită, desigur, sau se manifestă ”instinctul generalizării” cum îi spune Hans Rosling, autorul cărții ”Factfulness” (2018). Ia să amorțim ”instinctul” cu niscaiva date statistice.

În 2014, la precedenta rundă de alegeri pentru Parlamentul European, am avut un procent de 32.44%. Dacă facem comparații cu alte țări europene, țara noastră se află deasupra altor șapte din acelea admise proaspăt în Uniune. Uite că nu suntem chiar la coadă. Însă, așezat alături de media europeană, 42.61% (pe 28 state europene din 2014), suntem mai departe de ea cu aproape zece procente.

Sper să recuperăm de această dată, la runda de poimâine, 26 mai, și să atingem un cel puțin 40%. E drept că ne ajută (psihologic) și un extraordinar ghiont (poate chiar un șut sub coadă) din partea PSD (și tovarășii de joacă), dar în mod special de la Liviu Dragnea. Acest ins a reușit în doi ani să coaguleze o uriașă ură socială la adresa dumnealui. Și insistă, zi de zi, s-o amplifice de parcă vrea cu tot dinadinsul să ne arate tot ce poate fi mai abject într-un om cu multă putere politică. Spre exemplu, are deja o explicație pentru o probabilă înfrângere. A auzit el un zvon, pe care nu-l crede, că se încearcă o șmechereală la softul de numărare a voturilor. Dacă citim pe principiul ”cine zice, ăla e”, atât de potrivit acestui individ sinistru, știm la ce să ne așteptăm.

La eforturile dumisale au contribuit și alții asemenea. Dânșii și dânsele, din același aluat, au făcut campania contra UE, vrând, culmea, să-și trimită oameni (mulți cu probleme de integritate) în Parlamentul European. Nu-s orișicine, ci sunt ”patrioți”, ne asigură liderul lor. Nu cred că patrioții lor pricep misiunea de europarlamentar. Ei nu merg acolo ca să lupte, că nu suntem la război, și nici să reprezinte ”cu patriotism” interesele României în Europa. Bine, mulți au simulat timp de zece ani că reprezintă ceva în afara propriului interes. Misiunea lor e să aibă grijă de interesele europene și, când e cazul, să le pună în acord cu interesele țării prin negocieri și compromisuri. Asta presupune deschidere și dialog, nu beșteleală, conspiraționism și duplicitate.

Dar eu (poate și tu) nu am nevoie de astfel de patrioți care să-i certe pe colegii europeni din alte țări, care ne salvează de tomatele injectate și peștele otrăvit, care vor să-i facă invidioși pe țăranii din Franța că satele noastre vor deveni mai frumoase ca ale lor. Și, mai ales, nu am nevoie de patrioți care luptă cu ”dușmanii”, oricare ar fi aceștia, fie tomatele și sparanghelul, fie Soroș, Iohannis (și reptilienii?). Pe scurt, nu avem nevoie de patrioți care debitează aberații.

Duminica 26 mai e o zi măreață pentru mine (poate și pentru tine?). Am de validat un referendum pe teme de justiție și trimit politicieni noi, dintr-o altă specie, în PE. Iar luni 27 mai, urmează banchetul (sau?). Sunt unul dintre milioanele de voturi care vor scrie istorie.