comunitatea ganditorilor critici

Am fost anuntat de un inger pazitor (al gandirii critice) ca numarul de fani ai paginii de pe facebook de gandire critica a crescut la 100. Ne apropiem de numarul lui Dunbar, 150 de indivizi, o comunitate. Comunitatea ganditorilor critici (esti membru?) sau comunitatea oamenilor care indraznesc sa gandeasca liber. Iar liber, nu inseamna haotic, fara discernamant, fara valori! Dincontra, examinarea critica se deruleaza dupa reguli, principiile din logica. Fara indoiala, realitatea nu poate fi cuprinsa in logica (si in matematici). Cu toate astea, merita ceva mai multa atentie din partea ta (daca nu esti in aceasta tabara), caci logica elementara iti guverneaza intreaga viata, iar tu nu ai habar.

Sigur, esti liber(a) sa contesti regulile unui rationament valid si,sau sa afirmi ceva de genul “mai e si simtirea” de parca ai fi lamurit fara echivoc enigmele universului uman. Pentru stiinta d-voastra, cercetari fara echivoc ne arata ca “simtirea” e generata in creier. Nicaieri in alta parte nu ai simtire. Simtirea ta a se afla sus, la mansarda, si nu e nimic altceva decat o colectie de impulsuri bio-electrice ce au calatorit printr-o serie de trasee neurale ce tin de sistemul cortical orbitofrontal-amigdala. Iar simtirea, ca si gandirea, generate in creier nu au o alta sursa, cum ar veni, una externa, aflata dupa toate datele (revelate) in spatiul cosmic, undeva in planul paralel sau perpendicular pe cel al universului nostru.

Metafora indragita a suporterilor teoriilor spiritualiste agnostice este cea a transmisiunilor de televiziune. Conform acestei metafore, creierul este un aparat TV, un receptor care primeste semnale dinspre o sursa, in speta, studioul (cum ar veni antena 3, pusa pe aneantizare). In studio are loc show-ul care e filmat si transmis catre receptoarele de la sute si mii de kilometri. Daca s-a defectat un circuit, inseamna ca imaginea generata de TV are de suferit. Insa, semnalul exista si e transmis in continuare din Sursa (studio TV), fara sa fie afectat.  Prin corespondenta, ne lamurim ca procesele mentale sunt perturbate, pentru ca cele cerebrale au fost afectate, insa energia divina curge in continuare inspre organism. Dar asta nu explica teoria sufletelor/esentelor calatoare si vesnice. Intelegem ca daca aparatul s-a defectat, il aruncam si il inlocuim cu un altul pe care il conectam la cablu. Carevasazica, ce ne ramane? Constiinta cosmica, corect? Ma indoiesc ca undele radio sunt constiente. Da, mi se pare ghidus sa le consider iubitoare si, cand meditez, sa ma imaginez intr-un ocean de energie iubitoare. Si, astfel, sa simt emotia iubirii. Ceea ce nu inseamna ca asa ceva, o energie de acest fel, exista in mod obiectiv – la care eu m-am conectat in starea de meditatie. Sa fim seriosi, in sens de adulti. Ne putem juca intr-un fel benefic, dar asta nu ne indica adevarul obiectiv. Altfel, daca o persoana insista cu acele explicatii, ele nu pot fi calificate decat ca fiind puerile.

Oamenii sunt animale (“ce urat, ce urat, ce vis urat!” Parca te aud). Iar animalele sunt irationale. Individul din specia homo sapiens tinde sa gandeasca rational, avand in vedere, ca mii de ani s-a confruntat cu un mediu in schimbare in care a reusit sa se adapteze si sa supravietuiasca suficient ca sa se reproduca si, apoi, sa ramana in viata ca sa-si creasca urmasul. Succesul acestui stramos esti tu, de exemplu, care in acest moment, stai confortabil si citesti. Succesul per ansamblu este civilizatia umana dotata cu tehnologii care (macar in tarile industrializate) ne fac viata usoara si, din pacate, distrug mediul natural. Dar nu ele, in sine. Tehnologia nu e rea. Dincontra! Oamenii pot actiona cu ajutorul ei in feluri care pot fi evaluate ca fiind rele pentru generatii de oameni din viitor, pentru alte specii si pentru intreaga planeta. Dar, pe undeva sper, ca echitatea, echilibrul si grija (ca fundatii morale) vor prevala si stopa extinderea lacoma si vorace a semenilor nostri de azi si din viitor. Nu doar sper, ci si promovez acest gen de evaluare critica si rationala alaturi de educatia stiintifica. Aici, vad eu, o solutie. Individ cu individ isi poate folosi tot mai des cortexul prefrontal, mai precis functiile executive asociate (ex: controlul inhibitor sau planificarea pe termen lung), crescand astfel sansele ca el sa se raporteze intr-un mod rational la alti oameni si la resursele naturale. Fara acest cortex prefrontal (modest in functionarea lui) exersat (de exemplu, prin gandirea rationala sau amanarea gratificatiilor), nu-ti poti opri impulsurile arhaice ce motiveaza comportamentele orientate spre supravietuire si reproducere. Dovada ca dispunem de acest nivel superior de functionare cerebrala este chiar civilizatia de azi. Fara, razboaiele ar fi fost mult mai frecvente, atat de frecvente, incat societatea nu ar fi evoluat.

Daca un duh (cu consimtamantul tacit al Lui) ne-ar decupla cortexul prefrontal, viata umana ar deveni un haos! De altfel, dupa cum putem observa, acolo unde functioneaza “mai prost” cuplat la structurile arhaice. Si, in consecinta, semenii nostrii stiu (natural) cum sa macelareasca alti semeni.

Cred ca vremea duhurilor, zeilor, energiilor divine si altor explicatii infantile se apropie de final. Treptat, acei creduli mistici vor fi intr-un numar tot mai mic, iar numarul celor informati (basic) in neurostiinte si evolutionism va fi tot mai mare. Explicatiile mistice au devenit derizorii, insa daca renunti la ele, ceva urmeaza sa pui in loc.  Spre norocul nostru, psihologia stiintifica in forma ei popularizata este foarte generoasa! Ca sa nu plutim in eterul entitatilor imateriale, oamenii care fac stiinta psihologica (fie cerceteaza, fie pun cunoasterea stiintifica in scris/conferinte la dispozitia publicului larg) sunt foarte generosi! Pentru aceasta cunoastere de o valoare care poate face diferenta dintre o viata in haos so o viata relativ frumoasa, eu le sunt recunoscator. Poate si tu.