ce direcție alegi?

Îmi place tribalismul ce iese la suprafață ori de câte ori sunt alegeri. Ne transformăm în creaturi posedate de o minte colectivă precum organismul Borg din serialul Star Trek. Nu mai contează mintea unui singur individ, ci mintea colectivă. Primează reputația șefului de trib ce trebuie apărată și promovată cu orice sacrificiu. Prima sacrificată e rațiunea. E tăiată cu nădejde precum porcul de Crăciun.

Comentăm înfocați cu intenția de a convinge tribul advers cât de grozav e al nostru șef de trib. Ai crede că facem parte din staful lor de campanie, deși nu pot crede asta. Suntem prea mulți. Cu ce să ne recompenseze pe toți?! Câțiva dintre noi, mai leneși cognitiv, s-au lămurit că ”toți sunt la fel”. O prejudecată, desigur.

Ca să ne răcorim puțin bietele creiere tribale ce fierb în suc propriu, împărtășesc cu tine următorul adevăr pe care, poate, l-ai uitat. Tu nu însemni decât un vot printre alte milioane de voturi. Nu contezi altfel nici pentru candidatul Johannis, nici pentru candidata Dăncilă. Pentru oricare ești un vot necesar și important la… grămadă. Are vreo utilitate să faci campanii de avocado, ptiu, de advocacy? Evident, unii dintre noi obțin beneficii psihologice (alții, și pecuniare dacă lucrează pentru ei). Cu ocazia campaniei electorale toți aceștia simt, probabil, că fac parte dintr-un întreg (tribul) mai mare și mai faimos decât fiecare în parte. Posibil să apară chiar și sentimentul de unitate și evlavie.

Avem tribul lui Johannis și tribul lui Dăncilă. Ambele sunt pregătite de o lungă călătorie. De aceea contează ce direcție alegi. Înseamnă să-ți răspunzi la întrebarea ”Unde vrei să mergi cu țara?”. Să nu-ți asumi o alegere (nici nu contează justificarea) înseamnă să ocolești o responsabilitate. Adică să-i lași pe alții să decidă pentru tine.

Iar direcțiile sunt atât de clare încât se văd de pe Lună. Una o ia prin Europa și cealaltă, cum să zic? Am o contuzie aici. Pardon, o confuzie și, de aceea, întreb: Pe miriște?

Prima direcție e reprezentată de actualul președinte Klaus Johannis. Iar cealaltă e reprezentată de doamna Viorica Dăncilă, purtătoare de ceas modest, de cel puțin 20 000 euro (că așa se cuvine în ”social-democrația” lor). Alles klar?