un exotic limbaj psihologic (sau unele lămuriri despre cursul AS)

Am primit câteva mesaje în care sunt întrebat cum se derulează cursul AS.

Îți propun următoarea analogie. Cursul AS (antrenament asertiv sistematic) poate fi asemănat cu un curs de limbă străină. Înveți și exersezi sistematic (o sesiune pe săptămână), construind metodic, sintaxă, gramatică, pronunție și vocabular. Poți deveni un vorbitor (novice) de japoneză dacă nu practici deliberat?

În sesiunile AS participanții practică deliberat cu reguli și formule verbale în diferite relații sociale simulate, unele fiind preluate chiar din experiențele lor personale. Învață să recunoască stilul manipulativ sau cum noi oamenii tindem să controlăm reacțiile celuilalt ca să-l facem să facă ce vrem noi. Mai învață să adopte o atitudine conștientă sau deschisă și relativ empatică față de un altul. Te poți gândi și la conceptul de prezență psihologică sau ”mindfulness”.

Ceilalți oameni, chiar dacă tind să discute manipulativ, nu ne sunt dușmani. Suntem oameni (sau animale?) cu nevoi și valori diferite, de unde și dificultățile sau problemele care apar în interacțiunile de zi cu zi. Însă, fiecare dintre noi, în acea situația particulară, vrea o schimbare. Din păcate stilul de a ne comunica schimbarea e predominant non-asertiv.

Abilitățile asertive te pot aduce mai aproape de interacțiuni sociale (și intime) funcționale. Te pot aduce mai aproape de a obține ceea ce vrei, dar și mai aproape de un compromis rezonabil în timp ce îți păstrezi respectul de sine. Altfel, compromisul încetează să mai fie rezonabil, starea de facto a multor relații dintre oameni.

Anumite credințe infantile întărite pe durata socializării țin captivi oamenii în închisori invizibile. Aceste închisori anulează sau limitează registrul exprimării verbale de tip asertiv, având uneori un impact psihologic profund: uitarea respectului de sine. Există oameni, care se obișnuiesc într-o stare inconștientă vizavi de propria demnitate, adică uită de ea, și pot ajunge, astfel, să fie exploatați ori abuzați de alți oameni, îndeosebi, de aceia cu personalități mai întunecate.

Prin experiența AS te eliberezi treptat de închisori. Devii o persoană liberă care se poate exprima pe ea însăși, cât mai autentic, fără să se simtă vinovată sau temătoare de un altul (o alta), indiferent de poziția lui/ei socială.

Umblă vorba (pe la cehi) că dacă înveți o nouă limbă, vei avea un nou suflet. Cred că dacă înveți ”limba” asertivă, poți dobândi cel mai robust suflet.