the butterfly (daydreaming)

 

“Eu, Chuang Tzu, am visat ca eram fluture, ca dadeam din aripi pentru a ma inalta tot mai sus si mai sus, manat de toate intentiile unui fluture si urmarindu-I toate telurile. Eram constient numai de toanele mele de fluture, nu si de individualitatea mea ca om. M-am trezit brusc, si iata-ma intins aici, din nou eu insumi. Si nu stiu daca atunci am fost un om care visa ca era fluture sau daca acum sunt fluture care viseaza ca e om.”

Acest paradox apartine unui filosof chinez, Chuang Tzu, de prin secolul IV i.e.n. Poti substitui fluturele cu o entitate subtila; o esenta divina, sufletel, spirit sau sine superior? Hai, sa-i spunem, fluture astral. Te poti gandi la acest fluture ca viseaza experienta vietii de om (adica, tu) exact in sensul cugetarii lui amicului nostru Chuang Tzu?

Majoritatea va considera ca visul amicului nostru filosof e doar un scurt interludiu in cursul unei vieti cu experiente de om. Numai ca asta implica ideea cum ca durata reprezinta un criteriu prin care diferentiem visele de realitate. Daca mizam pe aceasta idee, ne vom gandi si invers precum amicul nostru. Nu e posibil ca viata de om sa fie un interludiu al unei vieti de fluture astral (entitatea subtila)? Nu, nu am fumat nimic.

In acest caz, durata vietii de om va fi mult mai scurta decat viata de fluture astral care, in virtutea unei logici patrunzatoare, va fi mult mai lunga, dupa unele opinii, infinita. Hopa! De unde stim ca nu asta e realitatea, sa fii fluture astral care viseaza experienta vietii de om? Sau, invers? Pfiu, hai, ca m-am incurcat.

Nu ai si tu, care citesti acum, cateva prietene sau prieteni care gandesc ceva asemanator? Ei cred ca poseda o esenta divina, un fel de fluture astral, care, dupa moartea trupului, isi va lua zborul spre un plan astral (orice ar insemna). Acest fluture astral viseaza experienta de a fi om, iar tu ai uitat, in realitate (ceea ce e hilar!), cine esti cu adevarat! Tu, adevaratul sine, esti fluturasul astral.  

Dar asta e doar o jumatate de paradox. La fel de bine, prietena ta poate cugeta pe dos… (daca o duce mintea sau sinapsele din cortexul frontal.) Pe dosu’ cui? D-zeule, iara gandesti la nivelul concret-intuitiv!

Cealalta jumatate, dupa cum stii, dar eu iti precizez ca sa-ti lamuresti prietena, este atunci cand esti om si traiesti experienta vietii de om, dar care viseaza la experienta spirituala a fluturasului astral. In cuvinte simple, cand esti om, in carne si oase, si ai fluturi in cap!