o perdea de fum cu prostie tradițională

Acest referendum e o inepție. Inepția vine din aceea că nu produce efecte juridice. În Codul Civil este deja scris că prin termenul ”soți” se înțelege căsătoria dintre un bărbat și un alt bărbat, dar și o femeie cu o altă femeie. N-ai să vezi decât probabil peste o sută de ani de democrație, toleranță și un dram de rațiune. Scrie exact cum se vrea modificarea trecută și în Constituție. Să se cheme ”familie” căsătoria dintre bărbat și femeie cu copii. Implicațiile sunt că bunica și copilul nu mai formează o familie; la fel mama/tata și copilul, dar și copilul crescut cu bunica și bunicul. Felicitări! Să fie vorba de vreo trepanație executată pe ascuns de către Diavol?

Iar re-definirea familiei (în Constituție) e o falsă problemă. Nu văd cum (decât dacă închid ochii) definiția actuală poate fi o ”problemă” în calea unei vieți bune de familie. Să vrei o definiție în care familia înseamnă (precizare în Constituție) femeie, bărbat și copil ne sugerează o minte îngustă și retrogradă.

Ne putem mândri cu concetățeni, posesori de minți încuiate în beciul evului mediu. Întuneric, într-adevăr, iar acum blestem întunericul și nu fac după cum e povața chinezească (sîc!). Am încredere că vine și lumina! De la Ierusalim. Tot vine an de an și degeaba. BOR, această infamă instituție, umblă tot cu mișmașuri și interese lacome croite de minți tenebroase. Care și în prezent cheamă babele să pupe oasele.

Susținătorii ”familiei tradiționale” au semnat pentru o restrângere a libertăților, nu o extindere a lor, un fapt obișnuit, de altfel, printre acești creștini toleranți și iubitori de tradiție, nu de oameni. Exact așa i-a învățat Iisus în Noul Testament. Iubiți tradiția mai presus de libertatea oamenilor. Și nu uitați să aruncați cu pietre!

Ei vorbesc despre familia tradițională. Și ar putea vorbi mult și bine dacă nu i-ar legitima așa-zișii politicieni lacomi după credite electorale. De ce să nu legitimeze ei prostia tradițională? Ei nu dau două parale pe familia de niciun fel (mai puțin când își trec averile pe numele ei). Cei doi capi ai coaliției de guvernare sunt reale modele de urmat. Doi ipocriți care țin predici despre importanța acestei teme (prostia? da) în societatea românească, iar lor li se adaugă și alți retrograzi cerșetori de credite electorale. Simt nevoia să mușc dintr-o lămâie. Ei fac referendum pentru un nimic în timp ce prin măsurile luate (și tare mă tem că urmează și altele) adâncesc inegalitățile sociale (de ex, pensiile speciale) și deviază țara de la traseul european (și o duc pe miriște!).   

Sclavagismul era politică de stat tradițională. Pe atunci, tot tradițional era ca femeile să nu aibă drept de vot. În medicina tradițională, doctorii nu se spălau pe mâini. Terapia cu lipitori era medicină tradițională ca și tăiatul sub limbă. Sunt nenumărate exemple de lucruri tradiționale. La multe dintre ele, societatea modernă a renunțat. Multe mai sunt tradiționale și totodată nesănătoase prin efectele lor.

Cred că scopul acestui demers e altul. Pare o perdea de fum. Să acopere ecoul mediatic generat, în principal, de două evenimente fierbinți: ancheta penală vizavi de reprimarea protestului din 10 august care se apropie periculos de momentul acuzațiilor și răspândirea agresivă a pestei porcine.

Dar să ne reamintim, chiar dacă intenția lor, a flaușatului și compania, e să orienteze agenda publică spre nimicuri. Ei excelează la justificări, care mai de care mai halucinante, ca să-și spele reputația și să evite orice responsabilitate. Bănuiesc că ești cunoscătoare în ale firii omenești. Netrebnicul se pricepe cel mai bine la un singur lucru. Să evite orice responsabilitate aruncând pisica moartă în curtea altora. Până și jandarmii (ei cred că sunt militari) au mers încolonați la judecătorie să se plângă. E o acțiune onorabilă, de așteptat, din partea unor militari. Sunt și ei cetățeni și au dreptul să se plângă că au fost agresați la protest. Mai ales că, se știe, a fost o lovitură de stat… în cap (sau la cap?).

Da, e un demers inutil. (detalii aici). Cheltuiala se ridică undeva la 100 de milioane de lei. Un mizilic. Să ne mai gândim la costul de oportunitate?