buena vista

… Ce te holbezi așa, Bufniță? Observi cum te privește? Mi se pare irezistibil să nu-i atribui intenție sau minte și însușiri umane acestei bufnițe (se cheamă antropomorfizare). Oare ce vrea să-mi comunice? Aha!

Indiciul care contribuie la procesul antropomorfizării e poziționarea frontală a ochilor. E și ceea ce ajută la integrarea pisicilor în viețile oamenilor. Și ele au ochii poziționați frontal. Doar că, spre dezamăgirea unora, pisicile au mințișoare minuscule sau creiere cât o nucă. Nu e cazul să fie bănuite de cine știe ce intenții și înțelegere a vreunei situații. Dar asta nu înseamnă că dânsa nu simte emoții sau că nu manifestă o personalitate de felină. Pasionații de feline mici pot avansa în cunoașterea lor cu ajutorul unui ”pisicolog” dedicat, specializat în psihologia pisicilor, pe nume John Bradshaw… Dar nu, nu evanghelistul-guru cu ”copilul interior” stricat și care trebuie reparat. Celălalt Bradshaw îți propune să devii un mai bun prieten cu pisica ta pe bază de știința felinelor. Din câte am înțeles, poate ajuta la copii de toate vârstele. (uite aici o carte).

Nu știu ce mi-a venit cu pisicologia, dar să revin la psicologia. A trecut o săptămână de când n-am mai scris și publicat aici. Câteodată mă simt sătul de dânsa și o dau deoparte. Mă ocup de altele. Deși am fost amenințat cu moartea dacă fac asta, te anunț că voi posta noi articole după 20 august. Îmi place moartea… cât sunt viu și sănătos ca să pot discuta despre. Până atunci, mi-am luat vacanță. 

Acest blog conține 970 de articole. Te poți șucări la unele mai vechi ca dată, dar care conțin idei mereu noi. Mai conține și peste 300 de abonați dotați cu o inteligență cel puțin peste medie și totodată cu mintea deschisă. Le sunt recunoscător pentru efortul lor de a poposi când și când în acest spațiu virtual. 

Și ca reamintire, din 6 septembrie lansez noul curs practic ACT to change. E un curs orientat în principal pe schimbarea comportamentală și secundar pe instrumente de psicologia (validate științific) în domenii ca: relațiile și lumea socială, sănătatea și exercițiul fizic, fericire și prosperitate, stilul de viață, raționament și decizie.

Deocamdată pre-înscrierile acoperă toate locurile disponibile din grupul ACT. Dar cineva s-ar putea retrage. În acest context, dacă ești o persoană interesată, există o șansă norocoasă să poți ocupa un loc.