hidoșenia sufletească

Încă mă ciupesc și mă frec la ochi. Nu-mi place și totuși asta e realitatea. Asist cu înfiorare la cum conducerea țării se transformă în ceva abominabil, o creatură hidoasă cu multe capete. Am înțeles că dieta ei e pe bază de șobolani. 

Spre stupoarea mea, cei mai mulți parlamentari au făcut zid în jurul liderului PSD, deși acesta a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție. E a doua condamnare a dânsului. Ambele sunt, în principal, legate de hoție. Și nu e totul, întrucât mai urmează. Dacă justiția rămâne independentă, pe acest individ îl așteaptă mulți ani la închisoare, după cum îi cântă și lumea. Dar, dânsul continuă cu seninătate să reprezinte Camera Deputaților și să fie liderul unui partid politic. Și crede că merge ”până la capăt” inconștient fiind că la capăt se află închisoarea.  

Cred că sunt șanse bune ca justiția să rămână independentă. Sinistrul personaj a reușit să-și pună în cap toată țară: societatea civilă și o bună parte din instituțiile de stat. Mă aștept să vedem cât de curând, datorită oprobriului, alianțelor ad-hoc și calculelor electorale, cum asociații săi vor renunța la el, rând pe rând. E o variantă de scenariu, probabil, una optimistă pentru această țară. 

Sprijinul vine pe principiul cine se aseamănă se adună? Susținătorii dânsului să fie, oare, niște hidoșenii mai mici? Iată că m-am trezit din inocență văzând că nu mai există niciun fel de decență. Te pomenești că norma socială la nivelul acestui grup, în baza căreia apare conformismul, e abuzul în serviciu și hoția din bani publici. Știi ce-i ține împreună? O emoție arhaică: frica. Se tem de posibile anchete penale, dată fiind corupția în care se afundă acești indivizi pe zi ce trece la putere, deoarece abuzul și traficul de influență sunt la ordinea zilei. Greu să-i desparți când o așa emoție puternică îi ține adunați. Cine se desprinde din acest grup (și profețesc sau sper că vor fi unii cu ceva decență), în aceste circumstanțe, poate fi considerat un erou național. 

La nivel de populație, în pofida obscenităților dânsului și a unui delir patologic, mai există oameni simpli care încă îl creditează. E adevărat că tot mai puțini, 9%, conform sondajului IMAS. Pare să fie semn de însănătoșire. Dar, tot mai există posibili votanți ai PSD după aproape doi ani de haos generalizat și demonstrații de hidoșenie sufletească din partea lor. Se pare că 34 de procente ar vota tot cu acest ”partid”. Mă gândesc, oftând la amăgirea lor, că sunt prizonierii grosolanei mașinării de propagandă. L-am pus pe substantivul ”partid” cu ghilimele ca să înțelegi că această organizație îmi pare tot mai departe de conceptul unui partid politic. Iar după chipul și asemănarea cu ”partidul”, tele-viziunile Antena 3 și România TV au ajuns niște abominabile entități media. Și vor continua să joace un rol odios în viața unor cetățeni care, treptat, vor ajunge tot mai puțini… dacă se deșteaptă.

Pe de altă parte, conform aceluiași sondaj, 33 de procente revin la PNL. Votanții se reorientează, întrucât observă că sunt proteste frecvente de când ”partidul” și aliații săi au preluat puterea. La o primă impresie, deci fără gândit laborios, pentru majoritatea cetățenilor de oriunde din lume protestele constante nu indică nimic bun în guvernarea unei țări. Oricât de absenți sunt unii dintre noi din viața politică a țării, când află de așa multe proteste, un lucru devine cert: ”E ceva stricat cu voi, dragi conducători”.