geniul, manualul unic și mașina timpului

Ministrul Educației, posesor de geniu, a hotărât ca școala autohtonă să se facă după manuale unice. Celorlalte manuale, numite ”alternative”, le-a pus gând rău. Nu le mai dorește căci ele geniul elevilor otrăvește.

Se pare că Geniul vrea omogenizare în școală conform unor plane: perspectivă și inspirație, fără confuzii și paradoxuri, ca să ocolim orice perorație. Avem nevoie de manuale unice, deoarece e și mai simplu cu alegerea. Dacă ești profesor ori învățător nu mai ai dileme pe care să mergi dintre leme. Mai știm, pe bază de ”știință” a educației, și că elevii învață la fel, în același ritm cognitiv, iar situația lor social-materială e similară indiferent de orașul sau sătucul în care trăiește fiecare.

Nu-i manualul un instrument didactic? Este. Cine are nevoie de zeci de instrumente alternative? Vrei să-și dea peste degete cu ele? Ai văzut și tu cum sărăcuții copilași cară cu spatele toate aceste instrumente. Geniul îi scapă de tortură, iar pe părinți de bani aruncați aiurea în loc să-i dea pe bordură.

Unul și bun că doar nimeni nu e nebun. Cui îi trebuie mai multe instrumente didactice? Tu dacă bei apă, o bei din mai multe bidoane? La fel și cunoașterea, nu înveți din mai multe că dai în sarabandă. Da, dacă stai urcat în plop, deși nu ești protopop și nici nu te cheamă…. Într-adevăr, e mai dificil pentru memoria de lucru să se descurce cu mai multe (re)surse.

De aceea, Geniul vrea o singură editură ”performantă”, desigur, de tip corporatist cu mii de angajați precum firmele primăresei din Bucurdistan. Unica editură, un fel de Patriarhie a educației ortodoxe, afiliată ministerului urmează să concentreze geniul (și bugetul!) acestui popor în trebușoara complicată numită didactică, mai exact geniul tuturor ”autorilor” de manuale. Vom avea ”geniul” închis într-o esență tare: Editura Didactică și Pedagogică. Ea va deveni orașul sfânt al tuturor învățăceilor și învățătorilor. De aici încolo se va întinde Califatul învățământului nostru.

De acum încolo, o singură poezie vom avea pentru toți școlarii și toți învățătorii lor. Și ne-am întors în timp. Back in Nineties! Geniul a creat o mașină a timpului. (aici poți afla despre consecințele ei).