euristici de veto in tara lui Caragiale

Referendum, in curand. Cetatene, vei merge la urne ca sa-ti exerciti dreptul de veto? Sau nu? Banuiesc ca esti scarbit, dezgustat ori indignat si poate resemnat cu un sentiment de neputinta in raport cu o realitate social-politica care nu promite nimic bun indiferent de veto-ul tau si al altora. Desi, poate, daca nu ar promite in locul demagogiei si persiflarilor, acuzatiilor reciproce de la stanga la dreapta si vitavercea, ai fi mai impacat(a) si ai merge la urne, pasind mai cu incredere. “Cel putin, nu fac promisiuni. Se abtin de la minciuni”. (nota bene)

Incotro sa o iei? Sa mergi pe dreapta ori pe stanga? Probabil, te intrebi: care sa fie mai competent? O intrebare dificila, complexa care solicita un raspuns elaborat si multe informatii pe care nu le ai la dispozitie. Neuronii nostri nu sunt dispusi la eforturi (sistemul 2 – mintea rationala este lenesa), asa ca vor cauta sa raspunda la o intrebare usoara in locul celei complexe de mai sus. Vor substitui intrebarea dificila cu una simpla fara ca tu sa stii. Care dintre cei doi imi e simpatic? Pe care-l plac mai tare sau pe care il displac cel mai putin? O voce dinlauntrul tau de care nu esti constient(a) va sopti aceasta intrebare de substitut (asa functioneaza masinaria cognitiva, mai precis sistemul nr. 1). Vei oferi urgent un raspuns cu privire la competenta… biasat!  Iata, raspunsul. Un facies care evoca competenta are o barbie bine conturata si un zambet increzator (cel putin la cetateni US), care in mod evident nu sunt predictori pentru cat de bine se va descurca in functia de presedinte. Asadar, putem retine ca trasaturile faciale combinate cu fragmente de informatie trunchiate mediatizate favorabil ori nefavorabil (efect de priming!) pentru ambele personaje vor cantari semnificativ in aprecierea ta. Masinaria cognitiva pe baza euristicilor de evaluare iti ofera raspunsul gata preparat in laboratorul de la subsol (de pe nivel subconstient). Evrika!

Care dintre cei doi, interimarul sau suspendatul, are o barbie mai puternica? Dar un zambat increzator? Deja, stii… Esti deja mai inclinat(a) sa oferi votul tau acelui personaj care corespunde celor doua criterii asociate competentei. Prin urmare, tu cu cine votezi?

Kahneman, D. (2011). Thinking, fast and slow. London: Penguin  Books Ltd.

Todorov, A., Baron, S.G. & Oosterhof, N.N. (2008). Evaluating Face Thrustworthiness: A Model-Based Approach. Social Cognitive and Affective Neuroscience 3: 119-27

Todorov, A., Said, Chris P.,Engel, Andrew D. & Oosterhof, N.N (2008). Understanding Evaluation of Faces on Social Dimensions. Trends in Cognitive Sciences 12: 455-60