ce ne poate ajuta la cortexul prefrontal

Cursul ACT ce debutează în această lună s-a metamorfozat. ”Act To Change” e un concept versatil. Dacă până de curând lucram pe abilități și principii psihologice pentru reziliență și bunăstare emoțională, acum mă voi orienta mai mult pe abilități de raționament și decizie. Da, da, știu, toți avem așa ceva și suntem mai buni decât media (sau iluzia superiorității).

Dar ar putea fi optimizate, nu-i așa? Desigur, bias de optimism la mine, unu zero pentru tine. Există câteva cărți de popularizare a științei deciziei. Autorii mei preferați sunt: Daniel Khaneman, Jonathan Haidt (psihologie morală), Nicholas Epley (psihologie interpersonală) și Gerd Gigerenzer (psihologia intuiției). Pe Dan Ariely nu-l pot suferi din motive enigmatice.

Poți citi cărțile dumnealor și ar putea fi suficient. Nu e musai să participi la cursul meu. Mai ales că e unul neserios. Nu primești diplome. Nu scrie nimeni la flipchart, nu facem ”joculețe” și nu bolborosim psihologic în căutarea de revelații care, chipurile, îți schimbă viața. Nu seamănă cu seminariile din facultate sau grupurile clasice de dezvoltare personală.

Te-ai prins că fac psihologie inversă? Vai, câtă intuiție! În grupul ACT nu doar informația e importantă (precizare pentru copiii care mă citește). Cu ajutorul lui Google o poți găsi cu ușurință stând la tine acasă în sufragerie sau în birou la serviciu (sau la bibliotecă?!). Și cu ceva răbdare ca să frunzărești niscaiva cărți (sau audiobookuri) și să le citești recenziile (găsite online), nu ai nevoie de acest curs.

Dar dacă vrei discuții structurate, problematizare și interacțiune sănătoasă (la cap, da) din care înveți cum poți trăi mai bine, probabil vei dori să te înscrii. Doar că nu mai am locuri, deocamdată. Însă, ești dator sau datoare să încerci, dacă vrei cu adevărat.