Cand simti ce vrea de la tine

Un individ, pe numele de familie Popper, era de parere ca stiinta ar trebui sa inceapa cu criticile aduse miturilor. Asa ca, m-am luat cu harta cu un concept de o popularitate echivalenta cu cea de complex oedipian. La Inteligenta Emotionala (Emotional Quotient – EQ) ma refer, deoarece am avut curiozitatea sa investighez cu mai multa atentie pe ce fel de dovezi se sprijina acest concept.

Daca e o revelatie a lui Goleman? Poate domnul Daniel Goleman a avut o strafulgerare la fel ca cimpanzeul din experimentul cu banana si cutiile? Asa cum cimpanzeul a avut un insight despre cum poate utiliza cutiile ca sa ajunga la banana agatata de tavan la fel domnul Goleman s-a prins ca inteligenta emotionala ar putea explica de ce oamenii se descurca variabil cu emotiile si dorintele lor si in relatie cu altii. Precizare: a nu se intelege de aici ca dl. Daniel Goleman este un cimpanzeu ori ca eu il confund pe dumnealui cu surioara noastra.

Domnul Daniel Goleman a popularizat conceptul de inteligenta emotionala (IE), incepand cu anii ’95, si i-a construit un suport empiric din diverse dovezi stiintifice disparate. Acest concept care a prins atat de bine in psihologia populara si pe piata de dezvoltare personala nu s-a nascut in urma unor cercetari stiintifice. Invers, s-a petrecut. A fost creat si, ulterior, au fost realizate studii in tentativa de a-i detecta o realitate empirica distincta.

Blasfemie? Da, amice, te inteleg. Era o credinta, o dogma pentru tine. Nu esti singurul. Intrucat, lucrez pentru serviciile de informatii, am ajuns la urmatoarele concluzii in privinta IE:

  • Constructul de EQ are slabe ori inexistente dovezi empirice. Ceea ce se masoara prin chestionarele de EQ este un ceva nu tocmai bine diferentiat de alti factori de personalitate (conform modelului Big Five) si de tipurile de inteligenta interpersonala si intrapersonala din teoria inteligenței multiple propusă de Howard Gardner prin 1983. Nu trebuie să înțelegi că această teorie are vreun suport empiric solid. Rămâne la marginea științei psihologice drept o alternativă frumoasă la clasica măsurătoare de IQ. Cu alte cuvinte, testele existente masoara o entitate care s-ar parea ca nu exista ca entitate de sine statatoare! Alambicat? S-ar parea ca in realitate (obiectiva) nu exista evenimente/fenomene distincte corespondente constructului de inteligenta emotionala. Incercam si in cuvinte putine? Se pare ca acest construct este superfluu.
  • Daca tii mortis sa-l creditam, este cel mult un construct “tras de par”. Are un oarecare sens. Insa, practic, nu aduce nimic nou pe baze reale, ci doar ofera o explicatie eleganta (cel mult) pentru capacitatea unor oameni de a gestiona situatii sociale ori propria lor viata interioara. (vezi modelul competentelor emotionale).

Iti ofer un rezumat pentru acasa din ceea ce ne sugereza cercetarile stiintifice:

  • Constructul de Inteligenta Emotionala nu are corespondent in realitate. Desi, s-ar putea lua anumite functii executive (asociate cortexului prefrontal) si numi, daca vrem, inteligenta in plan emotional (ex: autoreglare emotionala).
  • IE este, de fapt, o abilitate (un set de abilitati) ori/si o trasatura de personalitate.
  • Testele de IE masoara, cel mult, o abilitate/o trasatura de personalitate. (iar unele nici nu au pretentia ca masoara vreo inteligenta!)
  • IE (fie ca trasatura, fie ca abilitate) nu este un predictor pentru succesul in pozitiile de leadership si management si nici la locul de munca. Insa e un predictor pentru performanta cand ocupatia solicita emotionalitate (consilier, medic, asistent medical).
  • Inteligenta Emotionala face parte din psihologia populara si nu din psihologia stiintifica.
  • In psihologia stiintifica conceptul de IE este acceptat in sens de abilitate.

In incheiere, nu vreau sa ma crezi pe cuvant. Cu atat mai mult cu cat, dupa cum observi, nu am scris sursele investigate. Deja avem o intelegere in acest sens, daca nu esti la prima vizita pe acest blog malefic. Poti cerceta, la randul tau, si ajunge la propria ta concluzie.

Imi pare rau, ca-ti dau aceasta veste! Cum ziceai cu liderul inteligent emotional? E o sintagma cu sex-appeal, insa se bazeaza mai pe nimic.