cand respecti gravitatia…

Mi se pare ca exista doua feluri de psihologie, una conectata la realitatea factuala, fizica, concreta, cealalta conectata la o realitate speculativa, adesea supranaturala. Avem doua tipuri de psihologii si, cred ca si doua categorii de oameni care apeleaza la serviciile lor:

Psihologie down-to-earth

Psihologie up-to-the-sky

Prima psihologie se bazeaza pe premize rationale si dovezi obiective; concluziile ei sunt ca urmare a lansarii unor ipoteze testabile bazate pe observatia empirica sistematizata, ulterior investigate prin cercetare controlata in ideea stabilirii unor relatii cauzale dintre fenomene sau evenimente intr-un context social-uman. Stabilirea relatiei cauzale intre un eveniment X si un alt eveniment Y ofera posibilitatea in termeni probabilistici unor predictii. Acuratetea acestor predictii ne arata puterea sau soliditatea unei teorii stiintifice. Iata cum suna:

Considerand evenimentul X – cauza in conditiile x, y, z stim ca poate determina evenimentul Y-efectul, respectand conditiile x, y, z. Stim, ca modificarea in conditiile x, y, z poate altera efectul. Daca stim si cum anume, ulterior unei testari empirice controlate, avem o alta teorie care o completeaza pe prima.

Acest poate scris boldat face diferenta in cunoasterea stiintifica. Religia si credintele in supranatural opereaza frecvent cu certitudini absolute si categorii imuabile care creeaza un sentiment de securitate si protectie in multi oameni. Relativitatea sugerata de poate face loc unor usoare incertitudini deloc potrivite nevoii umane de siguranta. Cu toate astea, exact acest poate face ca stiinta sa progreseze creand un loc (aici pe pamant, nu in cer sau planuri astrale) tot mai mare sentimentului de stabilitate si siguranta.

In comunitatea stiintifica orice teorie este supusa analizei unor alti cercetatori care repeta cercetarea initiala in mod independent (peer-review and replication). Teoriile care rezista sau trec de acest filtru se numesc teorii stiintifice unanim acceptate si care permit generalizari la nivelul intregii populatii dintr-un spatiu cultural si istoric. Nu-ti pare incantator? Utilitatea practica a oricarei teorii stiintifice este urmatoarea:

Face ca realitatea sa fie mai ordonata, iar beneficiul tau personal este ca te simti mai in siguranta. Si, pentru ca te simti mai in siguranta, iti poti organiza si planifica viata ta pe un interval de timp mai lung.

Te urci in avion si ajungi in siguranta la Londra. Avionul este o masinarie testata in mod repetat, ca urmare a unor teorii stiintifice fundamentale din fizica si chimie, si reprezinta un mijloc destul de sigur de deplasare rapida pe distante lungi. Daca avionul ar functiona intr-un fel aleator, de exemplu, uneori ar lua-o tam-nisam in picaj sau ar face la dreapta in loc de stanga, tu nu te-ai mai urca in el si nimeni altcineva. Gradul de certitudine in teoriile stiintelor hard este mult mai mare fata de cel din stiintele sociale. Certitudinea oferita de teoriile psihologiei up-to-the-sky este doar declarativa si, uneori, functioneaza in aplicatiile lor doar pentru ca beneficiarii cred si se asteapta sa functioneze.

Psihologia down-to-earth cu aplicatiile ei interdisciplinare ofera astfel teorii stiintifice. Nu pentru construirea de avioane, ci pentru dezvoltarea umana si sociala si ameliorarea unor simptome psihopatologice in limitele realitatii cunoscute si testate empiric.

Calitatea psihologica a experientelor tale de viata poate fi mult imbunatatita cu ajutorul concluziilor acestor teorii. O teorie stiintifica nu este doar o teorie (in timp ce practica ne omoara), ci ofera prin concluziile ei recomandari aplicative si practice pentru viata umana. Daca folosesti notiunea de teorie intr-un sens peiorativ, imi imaginez ca te referi la o teorie non-stiintifica, care poate fi o speculatie, o opinie personala, in baza unor cazuri particulare, generalizata nejustificat, o prejudecata sau un stereotip social.

O psihologie up-to-the-sky promite deplasarea cu avioane metafizice, adica o serie de beneficii certe pentru cresterea calitatii vietii emotionale, sexuale, romantice si profesionale. Daca practici cutare ritual, atunci te schimbi intr-o persoana mai buna si plina de succes. Tot ce ai de facut este sa citesti aceasta carte sau sa asculti acest cd, eventual sa participi la un workshop, iar atitudinea ta va fi cu totul alta. Devii dupa 10, 12 ore o persoana noua, increzatoare, afirmativa, hotarata, fara obiceiuri nocive, abila social, carismatica sau mai stiu eu ce minunatie de competente, comportamente sau trasaturi de personalitate “rasar” peste noapte. Imi pare rau, mon ami, daca tu crezi in zane si spiridusi! Nu exista schimbare care sa se petreaca peste noapte si care sa fie durabila. Exista exceptii, desigur, prezise de teoria probabilitatilor. Cand vine vorba de schimbarea unor obiceiuri, fie renuntarea la unul nociv (cum ar fi fumatul la care eu ma antrenez pentru renuntare), fie introducerea unuia sanatos sau care iti creste calitatea vietii, este necesar antrenamentul sistematizat. Mai mult, o schimbare de comportament, de tipar de gandire, este posibila in anumite limite asociate unui interval determinat genetic. Spre exemplu, exista un setpoint (un interval cu limite max si min)de greutate pentru fiecare persoana, sa zicem fixat undeva intre 68-73 kg. Daca tu cantaresti 75 kg si vrei sa slabesti 8 kg, adica sub 68, atunci aproape sigur, vei esua sau chiar daca reusesti nu vei putea mentine greutatea. Esti sub limita inferioara stabilita de genele tale, iar hipotalamusul tau va reactiona pentru mentinerea greutatii conform setpointului fara ca tu ca sa poti voluntar face ceva, poate cel mult, sa te infometezi nevrotic, punandu-ti in pericol organismul.

Acelasi lucru se intampla si in cazul trasaturilor de personalitate. Multe aspecte ale personalitatii sunt moderat, iar unele inalt, tributare mostenirii genetice. Nu te vei transforma in veci (pana cand mori) intr-un public speaker carismatic oricat antrenament am face impreuna, daca anxietatea ta este usor peste medie, iar tu ai o natura interiorizata. Desigur, ca poti vorbi in fata publicului, insa in anumite conditii, cum ar fi, poate, un grup mai mic.

Riscurile unei psihologiei up-to-the-sky aplicata in dezvoltarea umana constau decizii de viata proaste, suferinta inutila, proiecte de viata ratate, relatii conflictuale sau dificile, profesii sau joburi nepotrivite intereselor tale si bani irositi, de care te poti proteja atat cat sta in controlul tau atunci cand evaluarile tale sunt cat mai des in acord cu nevoile si interesele tale reale si sunt justificate rational si informate in baza unor dovezi obiective.