angajamentul RO(m)

Cunosti oameni care isi propun diferite obiective cum ar fi sa slabeasca, sa renunte la fumat sau la tv-ul zilnic, sa faca mai mult sport sau sa citeasca mai mult (si mai poti adauga tu)? Desigur. Ei, bine, daca stii de acesti oameni si vrei sa le faci un bine, ii poti indruma aici.

www.angajamente.ro

In acest mediu virtual creat cu intentia de a schimba destine (prin vointa divina, evident!) de catre Sorin Abagiu (psiholog si specialist IT), printr-o inregistrare online autentica oricine isi poate asuma curajos, in mod public, un angajament.

Sansele de reusita sunt mai mari cand angajamentul a fost luat public conform principiului psihologic „Suntem cu bunghiul pe tine”. Marturisesc ca ma bate gandul sa ma dau exemplu. Lucrez la o carte cu gandire critica aplicata in psihologie si nu-mi gasesc zestul. Dupa ce primele doua carticele, una despre melci si cealalta despre iluzii cu melci sau ale melcilor, s-au dovedit best-seller-uri, fiind cumparate de rude, unele cunostinte si cativa studenti apropiati, imi vine parca sa ma culc. Iar asta cu atat mai mult cu cat sansele ca a treia carticica sa devine un (mini)best-seller sunt minuscule in contextul unei psihologii academice romanesti anacronice si unui public aproape impermeabil la gandire critica, dar amator de sporturi precum pupatul sfintelor moaste, adica unei gramezi de oase. Indoiala creata imi sopteste ideea amanarii scrierii ei cu vreo 10-15 ani.  Pana atunci,as putea scrie ceva poezie, mai ales, ca terapeutii care scriu poezii sunt bine cotati pe piata, deoarece versurile reveleaza sensibilitatea si adancimea sufleteasca. Mai pot incerca proza, ceva cu arhetipuri, sincronicitati, visuri si mandale, astre si constelatii pe care le-as numi studii de caz cu care as da pe spate un for sau altul la vreo conferinta oarecare. Sau, ceva mai tehnic, de exemplu cu taxonomii, redactate pedant si continand zeci de paragrafe copiate de prin alte carti si traduse de studenti.

Pana imi adun eu elanul si curajul angajamentului, iti transmit tie, cu limba de moarte, datoria angajamentului public. Fireste, ca daca experientele de viata iti demonstreaza neindoielnic ca esti o persoana dedicata angajamentelor luate, nu vei gasi potrivit sa te inregistrezi aici. Totusi, cuiva de langa tine, din cercul de cunostinte, poate i-ar prinde bine. E un exercitiu de asumare curajoasa. Putini il mai fac astazi… in mod autentic. Dar, iata, cineva (domnul sus amintit) a creat prilejul pentru o schimbare reala. Ar putea incepe cu tine sau cu cineva apropiat.